Menü Bezárás

A XXII. Lakiteleki Filmszemle eredménye

A lakiteleki Népfőiskola Alapítvány, a Nemzeti Művelődési Intézet Nonprofit Közhasznú Kft., a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Levéltár Nonprofit Közhasznú Kft. és a Dunaversitas Egyesület idén közösen szervezte meg a Sára Sándor emlékezetére meghirdetett XXII. Lakiteleki Filmszemlét.

A felhívásra két kategóriában lehetett nevezni: művelődés – hungarikumok, helyi értékek a Kárpát-medencében; valamint „Most mutasd meg” – 18 év alatti fiatalok mobiltelefonnal készített filmje – Helyi értékek a településemen és környezetemben témakörben. A megadott határidőig a Kárpát-medencéből 118 alkotás érkezett. Az előzsűri döntése alapján (2023. október 17–18.) a filmszemle versenyprogramjába 43 alkotás jutott be. A Szemlének 2023. november 15 és 17 között a Hungarikum Liget adott otthont Lakiteleken.

(Fotó: Ujvári Sándor)

A zsűri elnöke: Dr. Buglya Sándor, Magyarország Érdemes Művésze, Balázs Béla-díjas filmrendező, producer, a Magyar Művészeti Akadémia elnökségi tagja volt.

A zsűri társelnöke: Sára Balázs Balázs Béla-díjas operatőr, filmrendező, a Színház- és Filmművészeti Egyetem docense.

A zsűri tagjai: Agócs Sándor költő, szerkesztő; Antal Andrea, az Agrárminisztérium Hungarikum Főosztályának főosztályvezetője, a Hungarikum Bizottság titkára; Bágya Rita kommunikáció szakember, a Lakiteleki Filmszemle zsűri titkára; Bakos Edit, az Art-Mozi Egyesület tiszteletbeli elnöke; Balogh László, a Közszolgálati Közalapítvány kuratóriumának elnöke; Baranyai Gergely szabad bölcsész; Barlay Tamás, az MTVA Vallási Főszerkesztőségének kiemelt szerkesztő-műsorvezetője, a Színház- és Filmművészeti Egyetem oktatója; Bartók Csaba szerkesztő-rendező, a Szlovákiai Magyar Televíziósok Szövetségének alelnöke; Bolyáki Attila, a Kultfilm alapítója; Dippold Pál József Attila-díjas író; Dr. Dulai Sándor, a Szabad Föld újságírója, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem tanára; Ékes Ilona, az ERGO-Európai Regionális Szervezet elnöke; Falusi Márton József Attila-díjas költő, író, irodalom- és eszmetörténész, a Magyar Művészet főszerkesztője, a Századvég kutatója; Farkas György rendező, producer; Fehér István, Lakitelek alpolgármestere, pedagógia szakos egyetemi tanár, filmelmélet fakultációval; Gajdics Ottó, a Szabad Föld főszerkesztője; Gazsó L. Ferenc újságíró, író; Gulyás Gyula Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező, Érdemes Művész; Halmy Kund politológus, történész, a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Levéltár tudományos segédmunkatársa; Havasi János újságíró; Hévizi Róbert, a Nemzeti Művelődési Intézet Látogatóközpontjának vezetője; Dr. Kecsenovity Egon Junior Prima-díjas vegyész, az eChemicles Zrt. fejlesztőmérnöke; Dr. Kollarik Tamás Bánffy Miklós-díjas producer, filmes szakember, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem docense; Kovács Anita újságíró; Lakatos Iván Balázs Béla-díjas filmrendező-producer; Lezsák Sándor József Attila-díjas író, költő, az Országgyűlés alelnöke; Matkovics Annamária színművész, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet munkatársa; Mikulás Ferenc, a Kecskemétfilm Kft. stúdióvezetője; Nagy Dóra, az IKON elnöke, doktoranduszhallgató, publicista; Nagymihály Zoltán történész, a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Levéltár tudományos segédmunkatársa; Néző László, a Magyar Nemzet főszerkesztője; Dr. Nyári Gábor történész, a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Levéltár ügyvezető igazgatója; Ökrös Csaba, a Petőfi Népe főszerkesztője; Pilhál György, a Magyar Nemzet főmunkatársa; Dr. Riba András László történész, a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Levéltár levéltár és szakmafejlesztési igazgatója; Siflis Zoltán Balázs Béla-díjas dokumentumfilm-rendező; Szabó Attila rendező-operatőr; Tanos Miklós szerkesztő-rendező; Tuba Mariann Balázs Béla-díjas filmvágó, a DUNA Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. vezető szerkesztője; továbbá Kecskemét, Kiskunfélegyháza, Kiskunmajsa, Lakitelek, Nagykőrös, Szeged és Tiszakécske iskoláiból álló, közel 300 fős diákzsűri, valamint Izsák, Jászszentlászló, Lakitelek településeinek több mint 100 fős nyugdíjas közössége ítélte oda.

A díjakat Lezsák Sándor József Attila-díjas író, az Országgyűlés alelnöke, a lakiteleki Népfőiskola Alapítvány kuratóriumának elnöke; Dr. Buglya Sándor, a zsűri elnöke; Sára Balázs, a zsűri társelnöke; V. Németh Zsolt, a magyar életmód és nemzeti értékeink védelméért felelős miniszterelnöki biztos, a Hungarikum Bizottság tagja; Lengyel Miklós, a Külgazdasági és Külügyminisztérium helyettes államtitkára és a zsűri tagjai adták át.

A XXII. Lakiteleki Filmszemle eredménye

Kövér László, az Országgyűlés elnökének 1 millió forintos különdíját, A Mediaworks Hungary Zrt. 100 000 forintos különdíját, az Antológia Kiadó és Nyomda Kft. könyv- és ajándékcsomagját és az M5 csatorna különdíját A kolompok nyelvén – Gyékénykoporsó című alkotás kapta. Rendező: Zsigmond Dezső, Budapest.

Csák János kulturális és innovációs miniszter által felajánlott 1 millió forintos különdíjat, a nagykőrösi Arany János Református Gimnázium, Technikum és Kollégium 25 000 forintos különdíját és a kiskunfélegyházi Constantinum Katolikus Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium, Technikum, Kollégium 25 000 forintos különdíját A csodapipa című alkotás kapta. Rendező: Tóth-Pócs Roland, Kecskemét.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium által felajánlott 1 millió forintos különdíjat, a Petőfi Népe 50 000 forint értékű különdíját az „ami ÉLTET…” című alkotás kapta. Rendező: Debreceni Kamilla, Csap, Ukrajna.

Az OTP Bank által felajánlott 1 millió forintos különdíjat az Egy lúd, kétszáz tehén s vaj huszonhét dragonyos Csehétfalván című alkotás kapta. Rendező: Antal-Demes Szabolcs, Kovászna, Románia.

A dr. Pintér Sándor belügyminiszter által felajánlott különdíjat az Álmomban még operálok című alkotás főszereplője, Dr. Perner Ferenc kapta. Rendező: Petényi Katalin, Budapest.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság 500 000 forintos különdíját, a kiskunmajsai Tomori Pál Katolikus Gimnázium, Technikum és Kollégium 25 000 forintos különdíját, a Darvas Fotóklub 25 000 forintos különdíját és a Szegedi Arany János Általános Iskola 25 000 forintos különdíját a Volt egyszer egy mozi című alkotás kapta. Rendező: Dózsa Endre, Budapest.

A Magyar Művészeti Akadémia 500 000 forintos különdíját a Kerelőszentpáli Hallerek című alkotás kapta. Rendező: Major Anita, Csabdi.

A Kairosz Kiadó 200 000 forintos különdíját, a Neumann János Egyetem 200 000 forintos különdíját és a Lakiteleki Önkormányzat különdíját az Ezeréves vadvízország című alkotás kapta. Rendező: Kocsis Tibor, Budapest.

Dr. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter különdíját a Faölelő című alkotás kapta. Rendező: Végh Attila, Nagymaros.

A Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. különdíját a Fekete csend – Bari Janó portré című alkotás kapta. Rendező: Boros Ferenc, Szombathely.

V. Németh Zsolt a magyar életmód és nemzeti értékeink védelméért felelős miniszterelnöki biztos, a Hungarikum Bizottság tagja Zsolnai-ajándékkollekció különdíját az Akiket a háló megfogott… című alkotás kapta. Rendező: Kovács László, Budapest.

A Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Levéltár 200 000 forintos különdíját a Magyarnak születtem Erdélyben című alkotás kapta. Rendező: Horváth Viktória, Kiskunmajsa.

A Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. 150 000 forintos különdíját a Csoda című alkotás kapta. Rendező: Szenek Orsolya, Szeged.

A Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. 150 000 forintos különdíját a Nyaram Magyarország vizein című alkotás kapta. Rendező: Bódi Vince, Cserkeszőlő.

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet 125 000 forintos különdíját és a Neumann Lapkiadó által felajánlott egy éves, Eurázsia magazin előfizetését a Megmozdul a föld című alkotás kapta. Rendező: Miholcsa Gyula, Marosvásárhely, Románia.

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet 125 000 forintos különdíját és a Kairosz Kiadó könyvcsomagját a Hangszerhúrok, sorsfonalak című alkotás kapta. Rendező: Fábián Andor, Székelyudvarhely, Románia.

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet 125 000 forintos különdíját és Kulcsár Gábor, a HM Zrínyi Nkft. ügyvezetőjének különdíját a Csillagösvényen című alkotás kapta. Rendező: Száva Enikő, Székelyudvarhely, Románia.

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet 125 000 forintos különdíját az Akácfa a sziklábancímű alkotás kapta. Rendező: K. Debreceni Mihály, Csap, Ukrajna.

Az IKON 50 000 forintos különdíját, a Bács-Kiskun Vármegyei Önkormányzat különdíját és a Kairosz Kiadó könyvcsomagját a Ha jön a fa, akkor menni köll című alkotás kapta. Rendező: Iván Attila, Magyarkanizsa, Szerbia.

A lakiteleki Tisza Nyugdíjas Klub 25 000 forintos különdíját, az izsáki Ezüst Gólyák Nyugdíjas Klub 25 000 forintos különdíját és a Jászszentlászlói Nyugdíjas Klub 25 000 forintos különdíját az Álmomban még operálok című alkotás kapta. Rendező: Petényi Katalin, Budapest.

Dr. Nagy István agrárminiszter különdíját a Cirok az örök című alkotás kapta. Rendező: Baráth Réka, Makó.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter különdíját a Betekintés a geszterédi aranyszablya rekonstrukciós folyamataiba című alkotás kapta. Rendező: Pilló Ákos, Budapest.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter különdíját a 15M 7,5cm Skoda Hegyi ágyú című alkotás kapta. Rendező: Skultéti Péter, Budapest.

A Nemzeti Művelődési Intézet különdíját A vasbuca – Hungarikumünnep Torockón című alkotás kapta. Rendező: Hajdú Péter Mihály, Szeged.

A Kairosz Kiadó könyvcsomagját A Dunakanyar és a Szentendrei-sziget titkai című alkotás operatőre, Zajti Balázs kapta.

Kulcsár Gábor, a HM Zrínyi Nkft. ügyvezetőjének különdíját A munkácsi turul meggyalázása című alkotás kapta. Rendező: K. Debreceni Mihály, Csap, Ukrajna.

Kulcsár Gábor, a HM Zrínyi Nkft. ügyvezetőjének különdíját a Kultúra a háború árnyékában című alkotás kapta. Rendező: Vass Tamás, Csap, Ukrajna.

Kulcsár Gábor, a HM Zrínyi Nkft. ügyvezetőjének különdíját az Izzik még című alkotás kapta. Rendező: Nádasdi Anikó, Debrecen.

A kecskeméti Vásárhelyi Pál Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola 25 000 forintos különdíját a Nekem Félegyháza jelent mindent… című alkotás készítője, a Darvas fotóklubkapta.

A nap filmje, a Kiskunfélegyházi Móra Ferenc Gimnázium, a Lakiteleki Eötvös Loránd Általános Iskola, a Tiszakécskei Móricz Zsigmond Általános Iskola, Gimnázium, Kollégium és Alapfokú Művészeti Iskola diákjai és a közönség döntése alapján a Volt egyszer egy mozi című alkotás lett.

Lezsák Sándor beszédében Sára Sándorra emlékezett, és reményét fejezte ki, hogy a Lakiteleki Filmszemlét a jövő esztendőben is meg tudják majd tartani.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük