Menü Bezárás

Bánffy Miklós, transzilvanizmus, erdélyi Helikon – rendezvény Bécsben január 31-én

Majdnem napra pontosan 150 éve, 1873. december 30-án született Gróf Bánffy Miklós, aki az egyik utolsó magyar polihisztorként több művészeti ágban is jelentőset alkotott, ugyanakkor gazdag arisztokrataként fontos politikai tisztségeket is betöltött. 

Az Europa-Club és a Bécsi Magyar Történeti Intézet (BMTI) közösen szervezett Bánffy Miklós, transzilvanizmus, erdélyi Helikon című programja neki kíván emléket állítani. 

A BMTI tavalyi nemzetközi tudományos konferenciáján több előadás is bemutatta Bánffy politikai és írói szereplését, így most elsődlegesen irodalomszervezői munkásságára koncentrálnak, hiszen az 1926-ban Romániába költöző gróf gazdag életpályájának egyik legfontosabb része éppen az erdélyi kisebbségi magyar irodalom támogatása volt. A rendezvény keretei között megnyíló rollup-kiállítás is elsősorban a két világháború közötti erdélyi magyar irodalmi élet sokszínűségét, illetve a Helikon írói csoportosulás élére álló Bánffy Miklóst, valamint a transzilvanizmus szellemiségét mutatja be. A Bánffy Miklós és az erdélyi Helikon két évtizede című kiállítást elsőként Nagyváradon mutatták be, de azóta Marosvécsen és Temesváron is megtekinthették az érdeklődők. A kiállítás Bánffy Miklós mellett kitér a Helikon olyan meghatározó alakjaira is, mint például Kuncz Aladár, Tompa László, Makkai Sándor vagy Kós Károly.

A kiállításmegnyitót követően pódiumbeszélgetésre kerül sor a tárlat szövegíró-kurátorával, dr. Boka László irodalomtörténésszel, aki a budapesti Bölcsészettudományi Kutatóközpont Irodalomtudományi Intézetének tudományos főmunkatársa és a Partiumi Keresztény Egyetem docense. A beszélgetés főbb témái között szó esik majd Bánffy Miklós megújult, progresszív transzilvanizmusáról, kérlelhetetlen minőségeszményéről és a nemzeti önkritika szükségességéről.

Minderről részletesebben olvashatunk a Boka László szerkesztésében tavaly decemberben megjelent Transzilvanizmus. Eszmék, korok, változatok című tanulmánykötetben (Budapest, 2023, MMA), amelynek szerzői azonban még szélesebb időhatárok között, a korábbi századoktól egészen a kommunizmus bukásáig tekintik át a transzilvanizmussal kapcsolatos fontos, olykor vitatott kérdéseket. A kötetből a helyszínen vásárolhatnak az érdeklődők.

A rendezvényt 2024. január 31-én, szerdán 18 órától tartják a bécsi Collegium Hungaricumban (Bécs 2., Hollandstr. 4.).

A jelentkezéseket 2024. január 31-én, 12 óráig várják a geschichte@chwien.at címre. 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük