Menü Bezárás

Előadás Bécsben február 21-én: A „márványarcú” polihisztor: Berzeviczy Albert (1853–1936)

A Bécsi Magyar Történeti Intézet tisztelettel hívja és várja az érdeklődőket Dr. Gali Máté,a Mathias Corvinus Collegium Társadalom- és Történelemtudományi Iskola kutatótanárának magyar nyelvű előadására, amelyet A „márványarcú” polihisztor: Berzeviczy Albert (1853–1936)címmel tart 2024. február 21-én, szerdán 19 órától a Collegium Hungaricumban (1020 Wien, Hollandstr. 4.).

A sápatag bőrszíne és mindig kimért viselkedése okán a kortársai által „márványarcú ember” néven emlegetett Berzeviczy Albert a XIX–XX. század fordulóján nem csupán politikusként játszott fontos szerepet, hanem tudósként és tudományszervezőként is. Tehetségének és szorgalmának köszönhetően a kultuszminisztérium ranglétráján gyorsan haladt előre, pályája csúcsán vallás- és közoktatásügyi miniszter (1903–1905) volt. Művészettörténészként főképp a reneszánsz Itália foglalkoztatta, történetíróként pedig olyan műveket tett közzé Aragóniai Beatrix magyar királynéról, valamint az 1848–1849-es forradalom és szabadságharcunk leverését követő önkényuralmi időszakról, amelyeket mindmáig alapvetésként forgatnak a témával foglalkozó történészek. A két világháború között a magyar kulturális élet „grand old man”-jének számított, hiszen elnökként irányította a Magyar Tudományos Akadémiát (1905–1936) és az egyik legfontosabb irodalmi egyesületet, a Kisfaludy Társaságot (1923–1936). Az olimpizmus eszméjének, illetve a budapesti olimpiai rendezésének elkötelezett híveként 1895-ben a Magyar Olimpiai Bizottságalapító-elnöke lett.

A rendezvényen való részvétel előzetes regisztrációhoz kötött. Kérik a részvételi szándék jelzését 2024. február 21-ig 12 óráig a geschichte@chwien.at e-mail-címre.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük