Menü Bezárás

Fekete Istvánra emlékeznek Bécsben

Ki ne olvasta volna a Tüskevár, a Vuk és még számos regény népszerű írójának, Fekete Istvánnak ifjúsági könyveit és állattörténeteket életre hívó kalandjait? Gondolták volna, hogy Fekete István munkásságának nem a gyermekirodalom a legfontosabb eleme? Miért lett előbb rajongott, majd betiltott, aztán kényszeresen beskatulyázott szerző? Honnan hozta azt a tudást és tapasztalást, amely felülmúlhatatlan természetleírásaiban, vadászati elbeszéléseiben s csodálatos állatregényeiben jelenik meg s amelyeket rejtett politikai üzenetei megfogalmazására szinte valamennyi írásában alkalmaz?

Fekete István születésének 120. és halálának 50. évfordulójára a huszadik századi magyar irodalom legolvasottabb szerzőjének, a hazai „erdész-vadász irodalom” legismertebb művelőjének egész estés dokumentumfilmmel állítottak emléket az alkotók. A Bereki ember / Man of the Marshes című dokumentumfilmet 2024. március 12-én, kedden 19 órakor magyar nyelven, angol felirattal tekinthetik meg a bécsi Collegium Hungaricumban.

A film kordokumentumok, interjúk és irodalmi anyagok alapján, a Fekete család támogatásával és széles körű szakmai összefogással követi végig Fekete István útját és életének történelmi fordulópontokkal tűzdelt, sorsfordító pillanatait.

A rendezvényen való részvétel előzetes regisztrációhoz kötött. A részvételi szándék jelzését 2024. március 12-én 12 óráig a geschichte@chwien.at e-mail-címen várják.

Vélemény, hozzászólás?