Menü Bezárás

Levél a föld alól: In memoriam Hervay Gizella – Emlékező előadás a Térszínházban (2023. december 15.)

A Levél a föld alól misztérium. Az esten a tragikus sorsú költő, Hervay Gizella versei, verseinek megzenésítései és azokhoz kapcsolódó szakrális énekek hangoznak el. Három jelentés préselődik egymásra: Jézus Golgotája, a magyarság történelmének tragikuma és a költőnő személyes életének drámája. Szamosvári Gyöngyvér és Papp Annamária idézi meg a költőt. Egy különleges, csángóföldről származó hangszer is megszólal, a gardon. A rituális jellegű előadás a szatmárcsekei temetőből ismert, csónak formájú fejfa körül játszódik. A magyar népdalokkal és vallásos énekekkel, gardonkísérettel elmondott szövegek Bucz Hunor rendezésében táltos imaként, táltos átokként, táltos utazásként szólnak mindnyájunkhoz. Az előadás rendezőjét, a teátrum szeretett alapító-igazgatóját, a 2022 tavaszán elhunyt, Jászai Mari-díjas Bucz Hunort személyes és közeli kapcsolat fűzte Hervay Gizellához.

Hervay Gizella Makón született 1934. október 10-én. 1945-től 1975-ig Partiumban és Erdélyben, illetve Bukarestben élt. Válása után egyedül nem győzte a küszködést, és 1976-ban Magyarországra menekült a romániai zaklatások, fenyegetések elől, de itt sem lelt hazára. Egy ideig Óbudán lakott. A Lódenkabát Keleteurópa szegén című verseskötete készültekor gyakran találkozhatott vele a Térszínház társulata és közönsége, hiszen szerette a teátrum előadásait és ünnepekkor sok kedves népdalt tanított a közösségnek. Ciklusról ciklusra követhették munkáját. Mert bár fiának tragikusan korai halála és a magyar kivetettség felőrölte életét, Hervay Gizella mégis földöntúli erővel megírta a sors által rábízott verseket. A Térszínház társulati tagjai együtt örültek vele a kötet nyomdába adásának napján és a könyv borítójának láttán; Deim Pál alkotásának szimbolikus ereje a versek drámaiságában fogant. Senki sem tudhatta akkor, hogy Hervay Gizella utolsó kötete lesz ez és végakarata teljesül benne.

Mert Hervay Gizella a könyv anyagát nyomdába adta ugyan, de a megjelenést már nem várta meg, 1982. július 2-án Budapesten önkezével véget vetett életének.

Életműve megkerülhetetlen, költői testamentuma mértéket ad mindnyájunknak, még akkor is, ha irodalmi közéletünk alig vesz róla tudomást – teszi hozzá előadásajánlójában a Térszínház művészközössége.

Az előadás december 15-én, pénteken 19 órától lesz látható Óbudán, a 1033 Budapest, Fő tér 1. szám alatt.

Jegyár: 3800 Ft

https://www.jegy.hu/program/level-a-fold-alol-in-memoriam-hervay-gizella-verses-est-153364

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük