Menü Bezárás

Magyarország: Kulturális összefogás az iskolaév kezdetén az Ukrajnából menekült gyermekekért

Sajtóközlemény

Az Ukrajnában zajló háború elől Magyarországra menekült kisiskolások számára igyekezett több civil szervezet és kulturális intézmény felhőtlenné és emlékezetessé tenni a tanév kezdetét. Négyszáz, hazánkban élő, Ukrajnából menekült kisiskolást és hozzátartozójukat invitált a Nova Hvylja Ukrán Nemzetiségi Fiatalok és Családok Egyesülete, az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK), a Móra Könyvkiadó és a Petőfi Kulturális Ügynökség (PKÜ) a Fővárosi Nagycirkuszba, ahol A sztyeppe illata című előadást tekinthették meg a meghívottak. Az előadás szünetében a kiadó-szervezetek átadták a Ribizli a világ végén című mesekönyvet az UNICEF partnerszervezetei és az általuk meghívott gyermekek számára.

A program előzménye az a 2021 decemberében a magyarországi ukrán nemzetiségi Nova Hvylja Egyesület által kezdeményezett, a Magyar Kormány támogatásával elkészült, a Kárpát-medence népmeséin alapulóukrán nyelvű mesekönyv, a Ribizli a világ végén, amelyet a háborús konfliktus kirobbanása után közvetlenül 1500 példányban jelentetett meg az OSZK, a PKÜ, a Móra Könyvkiadó és az Alföldi Nyomda. A 2022 őszén újabb 3000 példányban történő utánnyomást is megért népmese-válogatást az ukrajnai háborúból Magyarországra menekülő családok, illetve az őket segítő szervezetek kapták meg, de már Kárpátaljára is jutott a könyvekből a belső-Ukrajnából menekült gyermekek számára. A válogatás, Zalka Virág Csenge mesegyűjteményének nyolc meséje kiterjed a teljes magyar nyelvterületre a Szigetköztől Székelyföldig, a Vajdaságtól Kárpátaljáig, képviselve a magyar nyelvű mesehagyomány lenyűgöző szépségét és gazdagságát.

Az UNICEF is felfigyelt az ukrán hagyományokhoz igazodó képanyaggal illusztrált kötetre, ez adta az ötletet, hogy az új tanév kezdete előtt ajándékozók és megajándékozottak együtt töltsenek el egy tartalmas és színes délutánt. „Indítsd mesés élményekkel az iskolaévet!” mottóval 2023. augusztus 31-én négyszáz, Magyarországon élő, Ukrajnából menekült kisiskolást és hozzátartozóikat invitáltak a szervezők a Fővárosi Nagycirkuszba, ahol A sztyeppe illata című darabot tekinthették meg. A vadregényes keleti sztyeppék mondákkal és gazdag történelmi hagyományokkal átitatott, egzotikus világába kalauzolja nézőit a cirkusz jelenleg is futó műsora, amelyben több nemzet, köztük ukrán artistaművészek elevenítik fel kulturális gyökereiket.

Pál Dániel Levente igazgató, PKÜ; Grexa Liliana nemzetiségi szószóló; Rózsa Dávid főigazgató, OSZK; Dezsenyi Balázs oktatási tisztviselő, UNICEF; Fekete Péter főigazgató, Fővárosi Nagycirkusz. Fotó: Fővárosi Nagycirkusz

A könyvátadó gálán részt vett Grexa Liliána ukrán nemzetiségi parlamenti szószóló, Rózsa Dávid, az Országos Széchenyi Könyvtár főigazgatója, Dezsenyi Balázs, az UNICEF Regionális Iroda Menekültügyi Irodájának oktatási tisztviselője, Pál Dániel Levente, a Petőfi Kulturális Ügynökség irodalomszakmai igazgatója és a Fővárosi Nagycirkusz dramaturgja, valamint Fekete Péter, a Fővárosi Nagycirkusz főigazgatója.

A sztyeppe illata. Fotó: OSZK

A gyermekek, családok Budapestre jutását Grexa Liliána ukrán nemzetiségi parlamenti szószóló megkeresésére az Építésügyi és Közlekedési Minisztérium, valamint a MÁV is támogatta.

Vélemény, hozzászólás?