Menü Bezárás

Március 31-én indul a Magyarság Háza portréfilmsorozatának vetítése az Urániában

A Magyarság Háza 2020-ban, a Nemzeti Összetartozás Éve alkalmából kezdett bele annak a különleges portrésorozatnak a megvalósításába, amelynek eredményeként ötvenhárom, közel egész estés film készült el, szerte a Kárpát-medencében és a diaszpórában élő magyar emberekről, közösségekről, külhoni alkotók közreműködésével. Egy éven keresztül összesen tizenhét országban dolgoztak a kamerák, itt: Amerikai Egyesült Államok, Argentína, Ausztrália, Csehország, Dél-Afrika, Finnország, Horvátország, Kanada, Magyarország, Nagy-Britannia, Románia, Spanyolország, Svédország, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia, Ukrajna.

Rockzenekar, orvos, színész, apáca, lángossütő, mezőgazdász, házmester, kályhaépítő, cipész, tanár, dúla, dzsessz- és népzenész, autószerelő, csokigyáros, slammer, pszichológus, festő- és szobrászművész, hegylakó, szociális munkás, cserkészparancsnok, szépségkirálynő, író, néptáncoktató, borász, fizikus, postás, bébiszitter, gátőr, pap, nyelvépítész, kocsma, falu, motoros egyesület,  kézilabda- és focicsapat a főszereplői ezeknek az alkotásoknak, amelyek így együtt egyfajta keresztmetszetét adják a világban élő magyarságnak.

17 ország, 53 film – a Magyarság Háza külhoni alkotók közreműködésével, a Kárpát-medencében és a diaszpórában élő magyar emberekről készült portréfilmsorozata különleges pillanatképet nyújt arról, milyen sokfélék is vagyunk mi, magyarok.

A Mi, magyarok-sorozat filmjei 2022. március 31-ével kezdődően az Uránia Nemzeti Filmszínházban a Magyarság Háza Filmklub Extra keretében kerülnek először nagyközönség elé, hetente egy film, egyetlen alkalommal, a főszereplők és/vagy az alkotók személyes részvételével. A vetítéseket velük folytatott beszélgetés követi. A vetítéssorozat a Magyarság Háza és az Uránia Nemzeti Filmszínház szervezésében, a Bethlen Gábor Alap és a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárság támogatásával valósul meg. 

A tavaszi idényben, 2022. március 31 – 2022. június 2. közöttösszesen tíz ilyen rendezvény lesz, amelyekre a szervezők minden érdeklődőt szeretettel várnak.

A vetítéseken a részvétel díjmentes, de regisztrációhoz kötött.
Regisztrálni a filmek címére kattintva, az űrlap kitöltésével lehet.

A vetítéssorozat tavaszi programja

2022. március 31., csütörtök 18:00
Törpének lenni egy óriásoknak szánt világban – Nyikó Anetta kerekesszékes informatikus és slammer portréja, Erdély, Románia | Rendező: Szigeti László | 60 perc
A film utáni beszélgetés vendége: Nyikó Anetta

„Végre valaki ki mert állni fogyatékkal élőként, hogy itt vagyok, nem taposhattok el” – Nyikó Anetta slammer beszél egy olyan világról, amelybe az átlagember nagyon ritkán lát bele, s nem is igazán nyitott az ott megtapasztalható dolgokra. Nyikó Anetta élete során tizenkét műtéten esett át, egyéves kora óta másfélévenként. Problémája van a csontrendszerével, gerincével, törpe növésű. A sors egyfelől mostohán bánt fele, másrészt viszont tehetségből, intelligenciából bőven az átlag felett kapott. Korán tudatosult benne, hogy ő csak a szellemi képességeit mozgósítva tud érvényesülni a „nagyok” világában, hiszen fizikai tevékenységre, mindenfajta mozgásra nagyon korlátozottan képes. Bár mindig a zene, a művészet vonzotta, környezete tanácsára informatika szakra jelentkezett, a Sapientia Egyetemen programozó és szoftverfejlesztő végzettséget szerzett. Azt mondja, a művészi látásmódja remekül kiegészíti a számítástechnika területén végzett munkáját. Sokat segített neki, hogy családja ilyennek fogadta el, nem rejtegették, léte nem volt tabutéma. Szülei mindenhová magukkal vitték, ugyanazt követelték meg tőle gyermekkorában, amit a nővérétől. Bizonyára ez is közrejátszott abban, hogy – bár nem volt egyszerű – el tudta fogadni magát, a sorsát. Sőt slammerként a sorstársai súlyos problémáira is ráirányítja a figyelmet. Sok rossz tapasztalatát is segítenek feldolgozni ezek a versek.

2022. április 7., csütörtök 18:00
Nagydobrony – Faluportré, Kárpátalja, Ukrajna | Rendező: Debreceni Kamilla | 60 perc
A film utáni beszélgetés vendége: Szanyi Éva

2022. április 14., csütörtök 18:00
Hátrányokból építkező siker – Juhász Péter rimaszombati sebészfőorvos portréja, Szlovákia | Rendező: Balázs Emese | 57 perc
A film utáni beszélgetés vendége: Juhász Péter

2022. április 21., csütörtök 18:00
Magyar szépségkirálynő Dél-Afrikában – Papp Bernadett (Miss Hungary ’92) portréja, Dél-Afrika | Rendező: Gulyás József | 60 perc
A film utáni beszélgetés vendége: Papp Bernadett

2022. április 29., péntek 18:00
Prágai misszió – Balga Zoltán plébános portréja, Csehország | Rendező: Kendy Éva | 60 perc
A film utáni beszélgetés vendége: Balga Zoltán

2022. május 5., csütörtök 18:00
Az eltevések művésze – György Attila csíkszeredai író-újságíró-irodalmi szerkesztő portréja, Románia | Rendező: Ürmösi Levente Mihály, Kerekes Károly Csanád | 90 perc
A film utáni beszélgetés vendége: György Attila

2022. május 12., csütörtök 18:00
Szolgálóleányok – A topolyai apácák portréja, Szerbia | Rendező: Gazsó Orsolya | 60 perc
A film utáni beszélgetés vendége: Gazsó Orsolya

2022. május 19., csütörtök 18:00
Élet a Hegyháton – Hugyík Krisztián mezőgazdász portréja, Horvátország | Rendező: Hordósi Dániel | 60 perc
A film utáni beszélgetés vendége: Hugyík Krisztián

2022. május 26., csütörtök 18:00
Közelképek – Pál Péter lendvai színész, költő, dalszerző portréja, Szlovénia | Rendező: Barnóczky Ákos | 68 perc
A film utáni beszélgetés vendége: Pál Péter

2022. június 2., csütörtök 18:00
Nyelvépítész – Benedek Zsuzsanna Buenos Aires-i magyartanár portréja, Argentína | Rendező: Beis András | 60 perc
A film utáni beszélgetés vendége: Benedek Zsuzsanna

Forrás: https://urania-nf.hu/esemenyek/2056/2022/03/31/mi-magyarok-magyarsag-haza-filmklub-extra

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük