Menü Bezárás

Mézeskalácsdíszítés a Burgenlandi Magyar Kultúregyesületben

Kiállítás és workshop az ünnepekre hangolódva

Kétnyelvű családi kézművesdélutánt szervezett a Burgenlandi Magyar Kultúregyesület(BMKE) 2023. november 18-án a szervezet felsőőri székházában. A workshop témája, a közelgő adventi időszakra hangolódva, a mézeskalácsok díszítése volt. Vida Anikó, a workshop vezetője mézeskalácsdíszekből álló kiállítását is bemutatta a programon, amelyet december 2-ig lehet megtekinteni az egyesület székházában.

A mézeskalács elválaszthatatlan a karácsony ünnepétől. Sok családban hagyomány, hogy a mézesakalácsfigurákat közösen sütik és díszítik az ünnep közeledtével. Vannak otthonok, ahol a süteményestálak finomságai a csillag- vagy csengőformájú mézeskalácsok, és sok helyen a karácsonyfát díszítik a sütemények. A BMKE rendezvényén a résztvevőknek lehetőségük volt a saját karácsonyfadíszeiket elkészíteni Vida Anikó biológia–rajz szakos tanárnő vezetésével, aki közel tíz éve foglalkozik a mézeskalácsok sütésével és díszítésével.

Vida Anikó a legszebb mézeskalácsaiból válogatott a kiállításra. Az egyszerű, apró figuráktól kezdve, a díszes házikót, ládikát vagy akár a gömb alakú karácsonyfadíszt is megcsodálhatták a látogatók. A workshopon kiderült, hogy a legfontosabb a megfelelő süteménytészta elkészítése, amire könnyen lehet dolgozni a cukormázzal. Ezeket a mézeskalácsfigurákat a résztvevők kézhez kapták, számukra az ügyesség, a türelem és a kreativitás volt az elsődleges a workshopon. „A cukormázas írókázás előtt célszerű néhány napot szobalevegőn tartani a mézeskalácsokat, hogy a levegő páratartalmához igazodjanak. Így elkerülhető, hogy az írómáz később leperegjen a tésztáról”, adott néhány tippet Vida Anikó az írókázás lépéseinek elsajátítása előtt. A gyermekek, a szülők és a nagyszülők számára is kihívást jelentettek az első vonalak és hurkok, és még a pontok is az írómázzal és az írókával. Az első csillagok díszítése után előkerültek a színes cukormázak is, amivel a gyermekek és a felnőttek is megcsillogtathatták kreativitásukat.

A mézeskalácsdíszítés a Burgenlandi Magyar Kultúregyesülettel december 2-án az őriszigeti Evangélikus Gyülekezeti Teremben folytatódik. A kiállítás a BMKE székházában addig még megtekinthető, illetve a kiállítás darabjai rendelhetők is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük