Menü Bezárás

Nők a két világháború közötti Magyarországon – előadás Bécsben (meghívó)

A Bornemisza Péter Társaság és a Bécsi Magyar Történeti Intézet tisztelettel hívja és várja az érdeklődőket közös programjára, dr. Sipos Balázs, az ELTE BTK habilitált docense, az egyetem Nőtörténeti Kutatóközpontjának alapító-vezetőjének Nők a két világháború közötti Magyarországon című magyar nyelvű előadására.

A Horthy-korszakban alapvetően alakult át a nagyvárosi és a középosztályi nők élete. Az individualizáció folyamatát ugyan nehezítette, de nem akasztotta meg az új körülményeket teremtő „ellenforradalom”. Ekkor már a feministákon kívül a konzervatív világnézetű nők egyre nagyobb csoportjai is a férfiakéval egyenlő jogokat akartak elérni. Az amerikai, francia stb. tömegkultúra – elsősorban a filmek és a dzsessztánc – is új nemi normákat közvetített, amelyek egyre népszerűbbek lettek Magyarországon. Mindennek eredményeként ügyvédtől állatorvosig, újságírótól gyógyszerészig és filozófustól országgyűlési képviselőig sok sikeres, de mára elfeledett nő élt a Horthy-korszakban. (Mert ez a korszak nem csupán Kéthly Annáról, Slachta Margitról vagy Tormay Cécile-ről nevezetes!) Ezzel együtt hangos viták folytak arról, milyennek is kell lennie a nőnek – például nem válik-e túlzottan férfiassá a diplomás nő.

A rendezvényt 2023. szeptember 3-án, vasárnap, 17.30-tól tartják a Bornemisza Péter Társaság székhelyén (Bécs 6., Capistrangasse 2/15).

A jelentkezéseket 2023. szeptember 1-jén, 12 óráig várják pontos névvel, továbbá telefonos elérhetőséggel a geschichte@chwien.at címen. Az előadás helyszíne csak korlátozott számú vendég befogadására képes, ezért kérik, hogy az esetleges lemondásokat időben jelezzék, hogy a későbbi jelentkezőket értesíthessék a felszabaduló helyekről.

Vélemény, hozzászólás?