Menü Bezárás

Öröm és büszkeség: Tomschey Ottó „Pro Cultura Rákosmente” Díjban részesült

Budapest XVII. kerülete, Rákosmente hagyományait hűen őrizve idén is a március 15-i ünnepség alkalmából adták át az önkormányzati kitüntetéseket. A Rákosmente Önkormányzata által alapított kitüntetéseket és elismerő címeket a díjazottak Horváth Tamás polgármestertől vették át, az átadások tényét dr. Mód Kristóf aljegyző hitelesítette aláírásával az emlékkönyvben. A képviselő-testület döntése értelmében az önkormányzat a „Pro Cultura Rákosmente” díjat 2023-ban dr. Tomschey Ottó geológus, író, költő, műfordító részére adományozta Rákosmente kulturális életének gazdagításáért.

A „Pro Cultura Rákosmente” Díj alapításával az önkormányzat kifejezi elismerését azon, a XVII. kerület közművelődési intézményeiben dolgozó vagy egykor dolgozott közművelődési szakemberek és a közművelődési munkát segítő gazdasági, technikai munkakörben dolgozó munkatársak iránt, akik munkájukkal hozzájárultak az Önkormányzat közművelődési feladatainak magas színvonalon történő ellátásához, továbbá azon polgárok iránt, akik tevékenységükkel folyamatosan szolgálják, gazdagítják Rákosmente kulturális és művészeti életét.

Dr. Tomschey Ottó 1997 decembere óta él a XVIl. kerületben. A szépirodalom iránt már gyermekkorában élénken érdeklődött, gyermekverseket olvasva és tanulva. Geológus foglalkozása során jelentős szakmai fordítói gyakorlatot szerzett angol nyelven. Aktív időszakában mintegy 80 publikációja jelent meg magyarul, angolul és németül. Hazai és nemzetközi konferenciákon tartott előadásokat, több esetben meghívott előadóként. Nyugdíjba vonulása után kezdett el magyar költők – például Ady, Arany, Petőfi, Berzsenyi – verseinek angol nyelvre fordításával foglalkozni, de Az ember tragédiája és a János vitéz angol változatai is megtalálhatók munkái között. A fordítások során kapott kedvet az íráshoz, saját versei a Naplemente előtt címmel megjelent könyvében olvashatók.

Tagja volt a Madách Irodalmi Társaságnak és aktív résztvevője a Rákosmenti Irodalmi Műhelynek. Kötetei az Underground Kiadó gondozásában jelentek meg, és a Líra, valamint a Libri könyvkiadók is forgalmazzák e-book formájában. 2017-ben állította össze a Magyar költők antológiája című kötetet, amely 23 magyar költő művét tartalmazza magyar és angol nyelven, az 1700-as évek végétől egészen Radnóti Miklósig.

A közelmúltban a Rákosmenti Idősügyi Tanács pályázatára hét pályaművet nyújtott be, és minden általa írott mese bekerült a Nagyi mesélj! címmel megjelent Rákosmenti Mesekönyvbe.

A díszoklevelet Szalai Szilvia grafikusművész készítette, a művészi kivitelezésű bronz emlékplakett Orosz Károly keramikusművész alkotása.

Kedves Ottó, a megérdemelt kitüntetéshez teljes szívükből gratulálnak Neked a Kalejdoszkóp szerkesztői!

(A főszöveg forrása: https://rakosmente.hu/)
(Fénykép: https://www.facebook.com/krisztina.tomschey)

Vélemény, hozzászólás?