Menü Bezárás

Páskándi Géza: A vigéc – Zord bohózat a Térszínházban

Páskándi Géza idén lenne 90 éves! 1956-ban Kolozsváron volt egyetemi hallgató, a forradalom leverése után letartóztatták, az állam és közrend elleni izgatás vádjával hat év börtönre ítélték, büntetését a Duna-delta egyik munkatáborában töltötte. 

Az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulóján a budapesti Térszínház A vigéc című zord bohózatával emlékezik rá, 2023. október 24-én, kedden és október 25 -én, szerdán 19 órakor.

Páskándi Géza A vigéc című zord bohózata nemzeti megmaradásunkról, hagyományaink, értékeink megőrzéséről szól. Az abszurdoid középpontjában egy család áll, egy töredékes család: korosodó házaspár és egy szem leányuk. Köznapi életüket egy jövevény, egy kereskedelmi utazó, egy háztartási gépekkel házaló vigéc zavarja fel. Ez a törpe, ez a zsugorított Mefisztó a jobb élet reményéért cserébe nagy árat kér tőlük: anyanyelvük, történelmük, kultúrájuk elfelejtését. A dráma zord bohózat. Pillanatkép történelmi létünk képtelenségéről. Szemléletét hitvitázó drámáink élessége és a székely viccek akasztófahumora jellemzi. Az író gyötrelmesen éli meg művében a magyarság fenyegetettségét, de van benne annyi kurázsi, hogy a magyar dal hősét kövesse: amikor immár halálfia, ránk nevet mégis.

Páskándi darabjának időszerűsége aligha kétséges, ízig-vérig mai, sokat merít a commedia dell’arte hagyományaiból.

Ne fogja őt a feledés!

Szereposztás:

Pénzes Ciprián, kereskedelmi utazó – Csuka János
Kádas József, nyugdíjas – Kovács J. István
Margit, a neje – Szamosvári Gyöngyvér
Zsuzsa, a lányuk – Kelecsényi Panni
Szunnyai, az albérlőjük – Téglás Márton

Fény, hang: Papp Krisztina, Vajkó Anísia

Rendezte – Bucz Hunor (Jászai Mari-díjas)

Jegyár: 3 800 Ft

Online jegyvásárlás: https://tixa.hu/terszinhaz és a helyszínen, készpénzben.

https://terszinhaz.hu/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük