Menü Bezárás

Tízezer digitalizált oldal: az OSZK és a Haydneum együttműködésének első mérföldköve

Sajtóközlemény

Egy éve működik üzemszerűen az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) digitalizáló központja, amely Közép-Európa közgyűjteményei közül a legnagyobb és legmodernebb eszközparkkal rendelkezik. A központ átadásához kapcsolódva az OSZK és a Haydneum – Magyar Régizenei Központ együttműködést kötött, amelynek gyümölcse az az első tízezer oldal, amelyre a felek méltán büszkék lehetnek.

A kollaboráció célja, hogy megtörténjék a feldolgozása, továbbá hasznosíthatóak és revitalizálhatóak legyenek az 1600 és 1850 között keletkezett, Magyarországon fellelhető, jelentős kulturális, zeneművészeti és zenetudományos értéket képviselő emlékek.

Az intézményközi munka a nemzeti könyvtár új digitalizáló központjában valósul meg, arra a tényre építve, hogy az OSZK Színháztörténeti és Zeneműtárának egyik legértékesebb állományrésze az Esterházy-gyűjtemény, amelyben XVIII–XIX. századi zeneszerzők, mások mellett Haydn, Werner, Albrechtsberger kéziratos kottái találhatók meg.

Óriási zenetörténeti jelentősége okán a két intézmény elsőként Gregor Joseph Werner műveivel kezdett mélyrehatóan foglalkozni: 2022 augusztusában az áttekintés, előkészítés, 2022 októberében a digitalizálás indult el. Mostanra 222 Werner-kötetet sikerült feldolgozni, és elérni azt a 10 ezer digitalizált oldalt, amely korábban elképzelhetetlen volt. A munkához minden olyan eszköz rendelkezésre áll, amely az OSZK állományában lévő dokumentumtípusok teljes körű digitalizálását lehetővé teszi. Ez az eszközellátottság megteremti a lehetőséget a tömeges digitalizálásra, illetve online szolgáltatások támogatására is. A jelenlegi digitalizáló eszközpark kapacitása 10 millió oldal évente. A digitalizálás előtt előválogatás és állapotfelmérés történik, amelynek keretében elsőként az objektumok tartalmát és állapotát vizsgálják meg.

A központban kétféle, tömeges és manufakturális digitalizálás valósul meg, amely a nagyobb állományvédelmi körültekintést igénylő dokumentumokat érinti. A Haydneum által eddig feldolgozott és a jövőben feldolgozandó anyagokból idővel modern kottakiadások készülnek, amelyhez további számos feladat vár kutatóinkra nyelvi, zenei, történeti értelmezés terén. Az intézmény egyik fő célkitűzése, hogy a modern kiadás által ezek a többszáz éve eljátszatlan művek eljussanak a mai koncerttermekbe, és az előadásoknak, illetve lemezfelvételeknek köszönhetően a zenei szakmán kívül a széles közönség is megismerhesse őket.

A 2023-as év első felében Werneren marad a hangsúly, de ezzel párhuzamosan a hagyaték többi részét is elkezdik feldolgozni a szakemberek. Az eddig digitalizált 10 ezer oldal csak a kezdete annak a professzionális munkának, amely mindennap gyarapítja korunk kulturális bőségét a digitális térben.

Vélemény, hozzászólás?