Menü Bezárás

Vershaza kiállítás az Országos Széchényi Könyvtárban

Az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) kettős kiállításmegnyitóval és nyílt napokkal tisztelgett március 15-ei nemzeti ünnepünk előtt. A két nap alatt több mint 2100 látogató, csak a nemzeti ünnepen több mint 1800 fő érkezett a Vershaza. Himnusz, Szózat, Nemzeti dal – emblematikussá lett verseink című időszaki kiállításra, az interaktívvá vált könyvtártörténeti bemutatóra, valamint a sokszínű kísérőprogramokra. Az épület számos pontján infrastrukturálisan is megújult enteriőrben, meghosszabbított nyitvatartással továbbra is várják a kiállításokra az érdeklődőket, olvasni és művelődni vágyó látogatókat.

Rózsa Dávid, az OSZK főigazgatója látogatót tájékoztat

Az OSZK 2022. március 14-én délután és 15-én egész nap térítésmentes tárlatvezetéssel, bemutatókkal, új, értékes tartalmakkal feltöltött digitális kijelzőkkel várta az ünneplőket. A Vershaza című időszaki kiállítás a bejárati szinten lévő kiállítótérben látogatható, ahol a hazaszeretet három ikonikus költeménye mutatkozik be eddig még nem látott módon, ugyanis a Himnusz, a Szózat és a Nemzeti dal kézirata (egészen pontosan a kéziratok nemesmásolata) első ízben látható közös térben. A tárlat a legkorszerűbb installációs eszközök segítségével mutatja be a kéziratok mellett a fontosabb szövegkiadásokat, megzenésítéseket és – okostárlóban elhelyezve – a különböző fordításokat. A kiállítás kitér néhány jelentős történelmi pillanatra, amellyel a versek visszavonhatatlanul összeforrtak, és felidézi azokat a hatásokat, irodalmi utalásokat, amelyek az elmúlt idők klasszikusainak alkotásaiban éppúgy fellelhetők, mint napjaink alkotóinak műveiben.

Az OSZK látogatói. Fotó: Tóth Péter

Nemzeti identitásunk meghatározó dokumentumait tizenhat előadóművész – többek között a Kossuth-díjas Blaskó Péter, Koncz Gábor és Reviczky Gábor – keltette életre a nemzeti könyvtár stúdiójában. A művészek az ország számos neves teátrumát képviselték a Veszprémi Petőfi Színháztól a Szolnoki Szigligeti Színházon át a Nemzeti Színházig.

A raktárséta közönsége 2022. március 15-én. Fotó: Tóth Péter

Szintén az V. emeleti bejárati szinten látogatható az OSZK újragondolt és interaktívvá vált könyvtártörténeti kiállítása felújított környezetben, bemutatva a klasszikus könyvtári enteriőrt, egy könyvtárőr szobáját. Ugyanitt egy több mint nyolcméteres interaktív érintőképernyőn egyszerre többen is böngészhetik a nemzeti könyvtár történetét – felfedezve a kivételes gyűjtemény számos érdekességét. A képernyőkön rendkívül szemléletes módon, különböző méretű és kialakítású katalógusfiókokat megérintve, mintegy kihúzva azokat jelenik meg a bibliotéka története idővonallal, fotókkal, sajtóhírekkel, anekdotákkal, kiegészítő látványelemekkel.

Látogatók 2022. március 15-én az OSZK-ban. Fotó: Tóth Péter

Az OSZK kezelésében lévő zirci Ciszterci Műemlékkönyvtár is nyílt napot tartott a nemzeti ünnepen, ott 400 látogató volt kíváncsi a gyönyörű épületre és a ciszterci apátság falai között látható egyedülálló gyűjteményre.

Kézműves foglalkozások az OSZK-ban. Fotó: Tóth Péter

Az OSZK nem csupán a kutatókhoz és a felsőoktatásban érintettekhez szól, a családok és a fiatalabb generációk előtt is szeretné kitárni kapuit. A digitális muzeológiai megújulással kifejezetten keresik a kapcsolatot az általános és a középiskolai korosztállyal. Céljuk, hogy az I. kerületi iskolások mellett minél több oktatási intézmény ismerje meg a nemzeti könyvtárt, ezért számukra vezetéssel egybekötött csoportlátogatásokat szerveznek.

A Landerer-Hackenast-nyomdagép. Fotó: Tóth Péter

A Vershaza kiállítás a következő három hónapban keddtől szombatig 10 és 18 óra között látogatható, kurátori csoportvezetésre keddenként 11 és csütörtökönként 17 órakor kerül sor. A vezetés időtartama körülbelül 45 perc. A csoportok maximális létszáma 20 fő. A csoportvezetés díját a jegyár tartalmazza. Regisztráció: csoportvezetes@oszk.hu.

Részletesebb látogatói tájékoztató a Vershaza. Himnusz, Szózat, Nemzeti dal – emblematikussá lett verseink című kiállításról itt olvasható. 

Helyszín: Országos Széchényi Könyvtár, Budavári Palota F épület V. emelet, 1014 Budapest, Szent György tér 4–5–6.


Vélemény, hozzászólás?