Menü Bezárás

Világkiállító magyarok – Magyar világkiállítási sikerek 1851 és 2021 között

Meghívó Gál Vilmos történész-muzeológus, író bécsi előadására

A Bornemisza Péter Társaság és a Bécsi Magyar Történeti Intézet tisztelettel hívja és várja az érdeklődőket közös programjára, Gál Vilmos történész-muzeológus, író Világkiállító magyarok – Magyar világkiállítási sikerek 1851 és 2021 között című előadására.

Az első világkiállítást 1851-ben rendezték Londonban, Viktória királynő uralkodása alatt. Magyar kiállítók már ezen a legelső seregszemlén is részt vettek, pedig alig másfél év telt el a világosi fegyverletétel óta. Itt mutatkozott be először a Herendi porcelán, de ott voltak többek között Kirner József fegyverei, a magyar cifraszűrök és a magyar borok is.

Az ezt követő 170 esztendőben Magyarország egyre nagyobb számú, egyre jelentősebb kiállítási anyaggal, csodálatos pavilonokkal vett részt a világkiállításokon. Legjelesebb iparosaink és művészeink mutatták be termékeiket, alkotásaikat az eddigi harminckét világtárlaton Jedlik Ányostól Ganz Ábrahámon vagy Munkácsy Mihályon át egészen Kovács Margitig és Makovecz Imréig, de a sort ezernyi névvel folytathatnák. Gál Vilmos előadásában megelevenednek a szemünk előtt a legfontosabb alkotók, a legjelesebb művek és a legkülönlegesebb eredmények, a hozzájuk kapcsolódó díjakkal, érmekkel, oklevelekkel együtt.

A rendezvényt 2023. november 5-én, vasárnap, 17.30-tól tartják a Bornemisza Péter Társaság székhelyén (1060 Bécs, Capistrangasse 2/15.).

A részvételi szándékok jelzését 2023. november 3-án, pénteken déli 12 óráig várják az anmeldung@chwien.at címre pontos névvel, továbbá telefonos elérhetőséggel. Az előadás helyszíne csak korlátozott számú vendég befogadására alkalmas, ezért kérik, hogy aki mégsem tud az előadáson jelen lenni, ezt időben jelezze, hogy a későbbi jelentkezőket értesíthessék a felszabaduló helyekről.

A szervezők számítanak az érdeklődők megtisztelő részvételére.

Vélemény, hozzászólás?