Menü Bezárás

Balogh Petres Judith: Útban hazafelé, két kontinensen keresztül (2. kötet)

Balogh Petres Judith Útban hazafelé című könyve második, közel félezer oldalas – és ezúttal is eredetileg angolul, az amerikai olvasóközönség számára írt – kötete első feléből kiderül, hogy a végleges visszatérést Magyarországra részben anyagi okok tették szükségessé. Balogh Petres Judith sikerekben bővelkedő és jól fizetett tanári állását a Németországban állomásozó amerikai erők gyermekeinek létesített Frankfurt környéki iskolájában ugyanis megszüntették, miután némileg csökkent a szembenállás Kelet és Nyugat között. A tényleges nyugdíjkorhatárt még messze nem érte el, aktív éveinek száma alapján pedig jóval alacsonyabb összeggel kellett beérnie elbocsátása után. Második, hőn szeretett férje, Győző – aki már meglett férfiként érkezett Nyugatra – szintén nem számíthatott jelentős nyugdíjra, így egyetlen megoldásként a csaknem romos állapotban lévő zalaszabari ház kínálkozott, amely Győző disszidálása óta érintetlenül állt. Szűk anyagi kereteikből mégis sikerült olyan meghitt, fészekszerű otthonná varázsolni, amelyben még hét boldog esztendőt tudtak együtt tölteni.

Útban hazafelé című könyvének második kötetében Balogh Petres Judith nem titkolja, hogy mennyire más világba tértek haza, mint amelyet fiatalon elhagytak. Zalaszabarban a falu lassan elöregedő lakosai ugyan örömmel fogadták őket, a romos ház felújítása során azonban – jórészt a mesteremberek megbízhatatlansága és nyereségvágya miatt – számtalan elkeserítő tapasztalatra tettek szert. Ennek ellenére a sorokon átsüt a szerző mindent bearanyozó humora, amely egész életén át hűséges társa maradt.

A kötet második felében – témákra tagoltan – az írónő gazdag élettapasztalatát adja tovább. Külön fejezetet szentel azoknak a személyeknek, akik mély hatást gyakoroltak reá. Még amerikai élete során találkozott az erdélyi származású festőművésszel, Gyimesi Kásás Ernővel, vagy a világhírűvé vált chicagói Bakery/Pékség nevű vendéglő milliomossá lett tulajdonos-szakácsával, Szathmáry Lajossal, és Zolcsák Istvánnal, aki Brazíliában alapított autóalkatrészgyárából gazdagodott meg. Mindketten bőkezűen támogatták Balogh Petres Judith Képes Magyar Világhíradó című újságját. Az emigráns lap többször is beszámolt az erdélyi magyarságra nehezedő elnyomásról, ezért a Ceauşescu-rendszer a szerzőre szabadította ügynökeit, akiknek kishíján csaknem sikerült is végleg elnémítaniuk őt párizsi tartózkodása során. Hogy elkerülje az újabb életveszélyt – fájó szívvel – átadta az újságot a Kanadai Magyar Ház által Torontóban kiadott Krónikának.

Akárcsak az Útban hazafelé első kötetét, úgy a másodikat is két főpillérre építi a szerző: rendíthetetlen istenhitére és szelíd humorára. Külön fejezetet szentel a vallásnak, megállapítva, hogy a tudósok, gondolkodók tekintélyes hányadának meggyőződése, hogy a tudományt és a hitet nem szabad szétválasztani. Érvként XI. Piusz pápát idézi: „Akik azt állítják, hogy a tudomány összeférhetetlen a vallással, azok olyat mondatnak a tudománnyal, amit az sohasem mondott, illetve azt mondatják a vallással, amit az sohasem tanított.”

Balogh Petres Judith önéletrajzának második kötete is egyértelmű tanúságtétel a hit, a nyugati keresztény kultúra, a hazaszeretet és a család erkölcsi értéke mellett. (Balogh Petres Judith: Útban hazafelé – Két kontinensen keresztül, 2. kötet, RGB Grafik Kft., 2021)

***

Petres Judith írónő 1933-ban született. Csodálni való élete, élettapasztalata, látásmódja és véleménye, amelyet könyveiben elénk tár a mai kor jellemzőiről, nemcsak kellemes, hanem tanulságos olvasmányt is jelent mindannyiunknak. A kötetek megrendelhetők a judithpetres kukac gmail.com e-mail-címen, név, cím és telefonszám megadásával. A könyvek ára: 5000 Ft/kötet + futárköltség. Facebook-kapcsolat: Judith Petres Books, www.facebook.com/judithpetresbooks.

Vincze András
Forrás: Életünk – Az európai magyar katolikusok lapja online
Fényképek forrása: https://www.facebook.com/judithpetresbooks

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük