Menü Bezárás

Mező Tibor az Ómagyar Mária-siralom szövegkönyvével készül a centenáriumra

Az Ómagyar Mária-siralom az egyik legkorábbi írott szövegemlékünk, az első fennmaradt magyar nyelvű vers. 1922-ben fedezték fel, de az értékes kódex csak 1982-ben került a magyar állam tulajdonába. Kézikönyvében Mező Tibor nem kevesebbre vállalkozik, mint hogy elemezve a versritmust, bemutassa nekünk ezt a csodás reneszánsz művet. Összefoglalta az elmúlt 100 év legjelentősebb nyelvészeti eredményeit, amelyek a szöveg felfedezése óta keletkeztek. A közelgő centenárium alkalmából hasonmás költői alkotással tiszteleg a vers előtt. Mi több, a kötött szótagszámú, időmértékes versritmusú szöveg alapul szolgál a megzenésítéshez is.

Mező Tibor korábban publikált műve a Harmóniakert című verseskötet. Most az Ómagyar Mária-siralom szövegkönyve című munkájával mutatkozik be az olvasóközönség előtt.

Az Ómagyar Mária-siralom az első fennmaradt magyar nyelvű versemlékünk. XXI. századi szépirodalmi megfogalmazásban sem könnyű olvasmány, viszonylag kevesen ismerik, gyakran tévesztik össze a Halotti beszéddel. Mező Tibor kötete azt célozza, hogy ez megváltozzon, minél többen érdeklődjenek a nemzeti ereklyénk iránt, írjanak róla minél többet felfedezésének 100 éves évfordulója alkalmából. „A vers ritmussal rendelkezik, csakúgy, mint a zene, de az Ómagyar Mária-siralomban a metrumot eddig még senki nem tudta találóan elemezni. Új felfedezés, hogy minden versszaka önálló ritmikai egység, azaz más lesz a ritmus versszakpáronként. Az erről szóló – a tudományos megfigyelések és költői tapasztalatok alapján íródott – 140 oldalas szakkönyvet az osztrák Novum Publishing Kiadó gondozza” – avat be titkaiba a szerző.

A történet innen folytatódik: az Ómagyar Mária-siralom centenáriumát 2023-ban izgalmas rendezvénysorozattal tervezik megünnepelni. Vásáry Tamás karmester közreműködésével az újólag komponált zenét elő is szeretnék majd adni.

„Mező Tibor szerzőnek az Ómagyar Mária-siralomról készült szövegkönyvét áttanulmányoztam. A magyar- és világirodalom szempontjából nagy jelentőségű munkának tartom, ezért támogatom a szövegkönyv hézagpótló megzenésítését. Ezzel az iskolákban tanítható, a gyerekek számára szerethető, énekelhető változat születne” – fogalmazott ajánlásában Vásáry Tamás karmester.

„Az Ómagyar Mária-siralom centenáriumára akkor kerül sor, amikor Petőfi Sándor születésének és a Magyar Himnusz keletkezésének kétszáz éves évfordulóját ünnepeljük. Ez engem fellelkesített, és örömmel vállaltam, hogy a rendezvénysorozat támogatását segítsem” – ezek pedig Vinnai Zita, a projekt főmunkatársának szavai.

A program egyik védnöke P. Kozma Imre OH, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alapító elnöke így nyilatkozott a kezdeményezésről: „Szívesen azonosulok minden kezdeményezéssel, amely magyar örökségünk gondozását vállalja. Csak a gyorsan futó idő ura nagylelkűségében reménykedem, hogy megérhetem az évfordulót.”

További információk az omscentenarium.hu honlapon találhatók.

A kötet a Líra Könyv Zrt-nél előrendelhető (https://www.lira.hu/hu/konyv/ismeretterjeszto-1/omagyar-maria-siralom-szovegkonyve).

Vélemény, hozzászólás?