Menü Bezárás

Petőfi Sándort és Kacsóh Pongrácot ünnepli a Coopera új előadása

A Déryné Program keretein belül hoz létre új próza- és daljátékot a Coopera Petőfi Sándor és Kacsóh Pongrác János vitéz műveinek ötvözésével. A produkció a 2021-ben született Országjáró Bánk bán előadás után a létrehozók második koprodukciója. A Jászai Mari- és Hevesi Sándor-díjas Szabó K. István rendezésében újjászülető előadás azokat az egyetemes érzéseket vizsgálja mikroszkóp alatt, amelyekért érdemes élni, amelyek mindannyiunk életét átszövik, ahogyan átszőhették a szerzők – Petőfi és Kacsóh – mindennapjait is.

Coopera, János vitéz, Német Klára@Érdi Róbert

A Coopera és a Déryné Program főként fiataloknak készülő előadása ötven percben meséli el a Kukorica Jancsiból lett János vitéz történetét dalban és prózában, így kívánva megemlékezni az évad két kiemelt jubileumáról: Petőfi Sándor születésének 200. és Kacsóh Pongrác születésének 150. évfordulójáról. A juhászbojtárból vitézzé váló fiú kalandja egyben a boldogság keresésének története, amelynek végén ott áll a kérdés: biztosan mindenkinek ugyanazt jelenti az „örök boldogság” országa?

Coopera, János vitéz, Ortan Vivenne, Kovács, Gábor, Mazalin Wanda@Érdi Róbert

Az előadásban – amely Szabó K. István rendező és Verebes Ernő dramaturg alkotómunkája során kapott új köntöst – fiatal tehetségek mutatkoznak be, ezzel is erősítve a Coopera azon törekvését, amellyel a következő művészgeneráció megsegítésére vállalkozott. A zongorakísérettel megvalósuló keresztmetszetben színpadra lép – többek között – Ortan Vivenne, akivel a Rost Andrea Művészeti Alapítvány PályaStart mesterkurzusának kapcsán találkozhatott legutóbb a közönség, és Szenthelyi Krisztián, aki a felkérést V. Házy Erzsébet Nemzetközi Énekversenyen kapta, a Coopera különdíjasaként. A prózai részek tolmácsolására a producerek két Kaposváron tanuló fiatal művészt, Eperjes Károly és Szalma Tamás osztályába járó két hallgatót, Német Klárát és Várhelyi Áront kérték fel.

Coopera, János vitéz, Várhelyi Áron, Kovács Gábor, Mazalin Wanda@Érdi Róbert

Az előadás célja a magyar irodalom- és operarepertoár egy-egy kiemelt darabjának gondozása mellett az, hogy az előadóművészeti műfajokat közelebb vigye az általános iskolás-középiskolás korosztályhoz, kiegészítve az ott tanultakat, és a magyar kultúra egyetemes szépségének és színességének ünneplésére ösztönözze őket.

Kacsóh PongrácBakonyi KárolyHeltai JenőPetőfi Sándor:

János vitéz
daljáték-keresztmetszet
Bemutató: 2022. november 12. szombat, 19.00, Déryné Központ

Közreműködik:
Kovács Gábor, Ortan Vivienne, Szenthelyi Krisztián, Német Klára, Várhelyi Áron, Magyar Elektra

Zongorán közreműködik:
Mazalin Wanda

Díszlet, jelmez, látvány: Csíki Csaba
Jelmez- és kellékkivitelező: Mohácsi Nóra
Korrepetitor: Mazalin Wanda
Dramaturg: Verebes Ernő
Rendezőasszisztens: Magyar Elektra
Művészeti vezető: Bocskor-Salló Lóránt
Rendező: Szabó K. István
Producer: Dr. Vadász Dániel

(A fotók az előadás próbáin készültek.)

Vélemény, hozzászólás?