Menü Bezárás

Az „earth@University” művészeti mozgalom és a kezdeményezője

Paulo Duarte Filipe főszervező, képzőművész, filmrendező

Paulo Duarte Filipe portugál származású képzőművész, író, költő, szobrász és filmrendező 1963-ban született. Jelenleg az Egyesült Királyság fővárosában él és alkot.

Az elmúlt évek során költőként, művészként és filmrendezőként is több díjjal és elismeréssel tüntették ki. 2019-ben a Best Career-Director-díjat ítélte oda Paulonak a portugáliai BragaCine Nemzetközi Független Filmfesztivál. 2014-ben a Filipe című rövidfilmjét a Cannes-i Filmfesztivál beválogatta a rövidfilm kategóriában.

Paulo Duarte Filipe megalapította a Peace and Art Society (Béke és Művészet) Társaságot Portugáliában, valamint a pandemic art című mozgalom alapítója, ötletgazdája. A portugál művész tagja több külföldi művészeti egyesületnek, szervezetnek. Számos művészeti kiadványban, katalógusokban szerepelnek alkotásai.

„Művészként kötelességünk egy békésebb, harmonikusabb világ megteremtése, létrehozása a művészetünk felhasználásával.

Mindig szükségem volt arra, hogy a művészeten keresztül fejezzem ki magam, mert úgy éreztem, így a legegyszerűbb elmagyaráznom amit érzek vagy amit gondolok. Írással, rajzolással, festéssel igyekszem kreatívan kifejezésre juttatnom a belső énemet.

Számomra a festés és írás önvizsgálat, önreflexió. […]

Az elmúlt évek során világszerte szerveztem kiállításokat, művészeti rendezvényeket.

Munkáimat kiállították már ismert nagyvárosokban: New Yorkban, Las Vegasban, Beverley Hillsben, Londonban, Walesben, valamint a világ számos országában.

A könyvkiadás élményét is megtapasztalhattam. Antológiákban jelentek meg a verseim különböző nyelveken.

Szobraim és művészeti installációim közterületeken és középületekben is megtekinthetők.

A filmrendezés, filmkészítés is érdekel. Az elmúlt évek folyamán több rövidfilmet is készítettem. 2014-ben a cannes-i filmfesztivál beválogatta a Filipe című kisjátékfilmemet.

Őszintén megvallva, sikerült már sok célt elérnem, de még számos tervem, projektem lenne, amelyet szeretnék az elkövetkező évek alatt megvalósítani.

A hírnév nem érdekel. Úgy gondolom, hogy a hírnév mulandó, átmeneti és nincs nagy jelentősége.

Sokszor kedvemet lelem a dokumentumfilmek készítésében.

Medway alpolgármestere és a főszervező

Igazán izgalmas kihívás számomra a filmrendezés és szeretek alkotni, időt fordítani a művészetre. Tavaly egy új művészeti mozgalmat kezdeményeztem. Azt gondolom, hogy a művészetnek igazodnia kell időnként a különböző változásokhoz, vagy az éppen aktuális élethelyzethez, tulajdonképpen a művészettel a közönséget, a befogadót kell megérinteni.

[…] Az alkotásokon, performanszok által vagy éppen installációikon keresztül igyekszem érzéseimet, gondolataimat kifejezni, közvetíteni, és szeretném, ha alkotói tevékenységem példaértékű lenne mások számára is.

Művésznek és a művészet által megnyilvánulni igazi ajándék, és szeretném ezt az ajándékot átadni másoknak és a világnak.

A művészet nem az alkotóé, hanem mindenkié és az univerzumhoz tartozik, amelyben létezünk” – így ír művészetéről, alkotói tevékenységéről a portugál származású képzőművész.

A earth@University egy világméretű, kortárs művészeti mozgalom, amelynek célja a művészet fogalmának újradefiniálása. Kezdeményezője és főszervezője Paulo Duarte Filipe.

Az első pandemic art eseményt 2022 novemberében rendezték meg az angliai Chatham Városi Könyvtárban, ahol a megnyitó keretében köszöntőbeszédet mondott Medway alpolgármestere is.

Az earth@University című rendezvénysorozat második helyszíne Faró, Portugália legdélebbi városának Egyetemi Könyvtára volt.

Algavre Egyetemi Könyvtár, Faró, Portugália

Az Algarvei Egyetem Portugália egyik legrangosabb és legnevesebb felsőoktatási intézménye.

A rendezvényen 43 országból származó 57 alkotónak a munkáját állították ki: szobrokat, festményeket, grafikákat, számítógépes grafikákat és installációkat.

earth University művészeti mozgalom_az Egyetemi Könyvtárban Faró városban

A művészeti mozgalom programját 2023. február folyamán rendezték meg, a rendezvény első helyszínéül pedig a „Yought Portuguese” Galéria szolgált.

Az earth@Faro keretében bemutatták a When the Stars Shine, the Captain Smiles film premierjét, amelynek főszereplője a világhírű koreai festőművész, Yoo Choong Yeul. Ezt követően Miguel Veiga Listening from Your Eyes című rövidfilmjének világpremierjére is sort került.

Az earth@University megnyitóján több külföldi művész is jelen volt, akik közül említésre méltó az ukrán származású Kateryna Repa, a belgiumi Georges Veltjen, valamint a Spanyolországból érkezett Pepe Gamez és Juan de Luzia művészek. Pedro Jovelino, aki az Amerikai Egyesült Államokban él, Angola művészeit képviselte a rendezvényen. Lisszabonból is számos érdeklődő látogatta meg a tárlatot. A rendezvény művészeti szervezője Elidia Luis portugál képzőművész volt.

A következő earth@Ayamonte művészeti mozgalom programját a spanyolországi Casa Grande Kulturális Központban rendezik 2023. május 15-én. Paulo Duarte Filipe szeretettel hívja és várja az érdeklődőket, a művészetkedvelőket a látványos és egyedi elgondolású rendezvénysorozatra.

Szerző: Zilahi Nono

Művészek a rendezvényen

Középen a főszervező, Paulo Duarte Filipo

Paulo Duarte Filipo és külföldi művészek a rendezvényen

Paulo Duarte Filipo és külföldi művészek a rendezvényen

Yoo Choong Yeul világhírű koreai festőművész és Paulo Duarte Filipe filmrendező

A Sun Boats kiállítások bemutatása az earth University rendezvényen

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük