Menü Bezárás

Esztétikai törekvések a digitális művészetben – Dr. Rakesh Kumar Chaudhary, az indiai társadalom egyedi lelkületét alkotásban megfogalmazó vizuális művész

Írta és fordította: Zilahi Nono

Dr. Rakesh Kumar Chaudhary egyetemi tanár, vizuális művész, a Bindaas Művészeti Csoport alapítója 1987. március 3-án született Mirzapurban, Uttar Pradeshben, azonban élete nagy részét Allahabadban töltötte, jelenleg pedig Gurugramban, Haryana tartományban él, Indiában.

Képzőművészeti Bachelor (Bachelor of Fine Arts) fokozatot az Allahabadi Egyetemen, majd ezt követően Képzőművészeti Master (Master of Fine Arts) fokozatot szerzett a varanasi Banaras Hindu Egyetemen, amelynek iparművészeti szakán diplomázott. 2013-ban Ph.D. tudományos fokozatot szerzett az indiai Punjab város Chitkara Egyetemének Képzőművészeti és Formatervezési szakán.

Számos indiai és nemzetközi díj és elismerés tulajdonosa, valamint több neves szervezet tüntette ki az évek folyamán a művészet és formatervezés területén végzett tevékenységéért és alkotói munkásságáért.

Chaudhary jellegzetes stílussal, innovatív megoldásokkal és szakértelemmel dolgozza ki digitális alkotásait. Művészete által igyekszik az ember belső gondolatait és az indiai társadalom egyedi lelkületét megfogalmazni. Enigmatikus, sejtelmes kompozíciókkal illusztrálja a társadalmi, politikai, környezeti és kulturális nézeteit és mindezekről szóló kritikus szemléletét. Minden munkája mögöttes tartalommal bír. Célja a régi értékek megőrzése, ugyanakkor új értékek teremtése, közvetítése. Egyedi vizuális kultúrát alakított ki, digitális munkáin egyértelmű a művészet védjegye. Szokatlan dinamizmus, erőteljes kontrasztok jellemzik stílusát, azonban mégis minden részlet, minden elem egyensúlyban van alkotásain.

Ha figyelemmel kísérjük dr. Chaudhary munkásságát, belépést nyerhetünk rejtelmes világába, melyből feltárulkozó múltjának és jelenének a szimbiózisát érzékelhetjük, tapasztalhatjuk meg.

A szimbólumrendszere igen összetett, sajátságos, ugyanakkor közérthető vizuális üzeneteket hordoz. A különböző grafikai elemeket, a képkollázsokat gondosan válogatja össze és alakítja, mielőtt kompozícióvá formálná. Minden befogadó, néző számára más érzéseket, impulzusokat kelt vizuális művészete.

Páratlan formai megoldásai és művészi önkifejezése a szentimentalizmus érzékenységkultuszában talált magára. Munkáira jellemzők a drámai hatások, megoldások, vibráló, izgalmas kontrasztok, aszimmetrikus elrendezések és egyenletes kontúrok. A különböző technikák ötvözése az újszerű formai törekvések irányába vezeti az indiai származású alkotót.

Művei kimagasló esztétikai érzékről tanúskodnak és többnyire álmot, mítoszt vagy éppen szatírát jelenítenek meg. Gyakran illusztrál állatokat (pl. csimpánz, zebra, halak, macskák, varjak), a legtöbb munkáján láthatunk nyilakat, trombitákat, harangokat, ugyanakkor a növényeknek (pl. kaktusz, lótusz) is fontos szerepet tulajdonít munkáiban.

Különös párhuzamok vagy éppen összeillesztések figyelhetők meg digitális grafikáin, mint amikor a Buddha, a spiritualitás és a tudomány egy keretben fér meg egy űrhajóssal, amikor Mahatama Gandhi idealista nézőpontjait ábrázolja; vagy amikor a háború és a béke kontrasztját helyezi a munkája középpontjában álló alakkal, amelynek egyik kezében kést, a másikban madarat illusztrál; vagy amikor csapdába esve ábrázol egy fehér galambot, a béke jellegzetes szimbólumát, így alkotva össze nem illő elemekből egységes kompozíciót.

„Az én szemléletem nem csupán az emberi alakok formájára és szellemiségére vonatkozik, mint a hagyományos alkotásokban. Különös figyelmet fordítok az érzésekre és gondolatokra, mert ezek fontos kifejezőeszközök az alkotásban. Bár az állatokat ábrázoló sorozatom és az akt egészen másnak tűnik, mint az alapstruktúrák, mindkettő ugyanazt az irányt követi a vizualitás terén.

Néhány témám egészen látványos, de van amelyik kevésbé nyerheti el a nézők tetszését. Célom, hogy a befogadót arra ösztönözzem, hogy alaposabban nézze meg az őt körülvevő világot, és fedezze fel az életet, a valóságot szokatlan helyeken vagy helyzetekben” – vallja dr. Chaudhary. Az indiai alkotó művészetét Alka Chadha Harpalani művészeti író tudta a legpontosabban meghatározni, a legkifejezőbben méltatni.

Alkotómunkájában olyan kutatásokra és innovatív témákra is összpontosít, mint a bioművészet vagy a mikrobiális művészet, valamint a művészet és a technológiák hibridizációja.

A Bioart a művészet, a biotechnológiai technikák és szerves anyagok alkalmazása a művészi alkotások kidolgozásában. Továbbá tipográfiával, színelmélettel, de reklámkampányok kidolgozásával is foglalkozik.  

Tervezőként számos színvonalas nyomtatvány grafikai tervezetét készítette el, és főszerkesztőként kiemelkedő tagja az IJRAD Szervezetnek (International Journal of Research in Art & Design). Továbbá tagja a Shodh Paridhi An International Peer Reviewed Refereed Journal and Abhinavdhara folyóirat szerkesztőségének és az International Journal of Innovation in Indic Studies folyóirat szerkesztőségének. A művészet korszaka című könyv szerzője.

Chaudhary tagja nemzetközi művészeti szervezeteknek, amelyek közül említésre méltó az olaszországi Fondazione Costanza, a neves dél-koreai „Fantapia International Art Group” művészcsoport, valamint márkanagykövete a New York-i Vision Art Media művészeti szervezetnek.
Alkotásai megtalálhatók magán- és közgyűjteményekben, mint az Újdelhi Nemzeti Múzeum, Uchaan Művészeti Galéria (Gurugram, Haryana), All India Fine  Art and Craft Szervezet (Újdelhi), Amity Egyetem Haryana, Kalinga Irodalmi és Művészeti Fesztivál (Bhubaneswar).

Vélemény, hozzászólás?