Menü Bezárás

Sun Boats / Napbárkák III. Nemzetközi Képzőművészeti Kiállítás Egyiptomban

Írta: Zilahi Nono

A Sun Boats (Napbárkák) Nemzetközi Képzőművészeti Kiállítás egy nagyszabású esemény, amelyet harmadik alkalommal rendeztek meg Dél-Egyiptom Minja városában, Nefertiti királynő szülőföldjén.

Napbárkák nemzetközi kiállítás, Egyiptom

A világ 50 országából 50 alkotó csatlakozott a 2022. november 15-én megnyílt képzőművészeti rendezvényhez. A nagykaliberű kiállítást megelőzően a világ vezetői gyűltek össze Egyiptomban  az ENSZ 27. éghajlatváltozási konferenciájára, amely az éghajlatvédelmi intézkedések végrehajtásáról szóló, november 7–8-i csúcstalálkozóval vette kezdetét.

Minja kulturális központ, híres művészeti egyetemmel és ipari városként is jelentős szereppel bír. Kairótól 245 kilométerre délre, a Nílus nyugati partján helyezkedik el és a hasonló nevű Minja kormányzóság székhelye.

Napbárkák nemzetközi kiállítás, Egyiptom, kiállítás egy luxushajó fedélzetén

Az első kiállításra 2021 decemberében került sor egy luxushajó fedélzetén, amely a gízai kormányzóságtól indult és tavaly márciusban érte el Minja kormányzóságát, amely a civilizációk és az egyesülés kormányzóságaként is ismert. A márciusi tárlat megnyitója pedig egybeesett a kormányzóság 103. Nemzeti Ünnepével.

Maria Cristina Rios textilalkotása

A III. Napbárkák kiállítás díszvendége az argentin származású Maria Cristina Rios volt, aki Latin-Amerika első textilművésze és a novemberi tárlatra tíz darab textilalkotással érkezett Argentinából.

Maria Cristina Rios textilalkotása

Ismail Abu Bakr főszervező a Minjai Képzőművészeti Főiskola festészeti szakán szerzett diplomát, továbbá az Egyiptomi Televízió többszörösen díjazott fotóművésze és filmrendezője, egyben a Sun Boats / Napbárkák című kiállítássorozat ötletgazdája és e nagyszabású rendezvény kurátora is.

Ismail Abu Bakr, a nemzetközi kiállítás főszervezője és kurátora, többszörösen díjazott filmrendező

A megnyitón Ismail Abu Bakr méltatta a kiállított alkotásokat, amelyek a világ minden tájáról érkeztek. Az alkotások többsége a hely történelmét idézi meg. Az egyiptomi művészek nagy számban voltak jelen a rendezvényen, valamint a város Képzőművészeti és Művészetoktatási Főiskolájáról több egyetemi tanár vett részt a megnyitó ünnepségen. 

A főszervező kihangsúlyozta, hogy a Napbárkák című nemzetközi kiállítás ötlete a Nílusra néző tartományok turisztikai népszerűsítését és az egyiptomi művészet széles körben történő promotálását célozza. A tárlaton részt vevő európai és arab országok művészei alkotásaikkal hozzájárulnak az egyiptomi kultúra és művészet gazdagításához. A kiállítás sokszínűségét a különböző technikák felhasználásával készült művek alkotják.  A klasszikus hangvételű művektől a figuralitás jegyét képviselő munkákon át az absztrakt-expresszionista formavilágig izgalmas és különböző művészi nyelveket reprezentáló alkotások tekinthetők meg a festészet, grafika, fotó, textil, szobrászat és kerámia műfajában.

Ismail Abu Bakr üdvözlőbeszédében köszönetet mondott a résztvevő művészeknek és a közönségnek is a kortárs képzőművészet irányába tanúsított érdeklődésükért és támogatásukért. Továbbá arról is említést tett, hogy Minja egy ősi kormányzóság, amely mindig jelentős szerepet játszott a művészeti mozgalmakban.

A Napbárkák eddigi nemzetközi képzőművészeti kiállításaira az egyiptomi művészek alkotásai mellett többek között Kanadából, Romániából, Magyarországról, Algériából, Afganisztánból, Argentínából, Ausztráliából, Bulgáriából, az Egyesült Arab Emírségekből, a Dél-Afrikai Köztársaságból, Finnországból, Franciaországból, a Fülöp-szigetekről, Hollandiából, Indiából, Izlandról, Jordániából, Koszovóból, Libanonból, Marokkóból, Németországból, Norvégiából, Pakisztánból, Panamából, Peruból, Spanyolországból, Svédországból, Szaúd-Arábiából, Szíriából, Szingapúrból, Szudánból és Tunéziából is érkeztek művek.

Ismail Abu Bakr és az angentin textilművész, Maria Cristina Rios a megnyitón
Ismail Abu Bakr és az angentin textilművész, Maria Cristina Rios a megnyitón
Napbárkák nemzetközi kiállítás megnyitója, Egyiptom
Napbárkák nemzetközi kiállítás Egyiptomban, hagyományos táncok a megnyitón
Napbárkák nemzetközi kiállítás Egyiptomban, hagyományos táncok a megnyitón
Napbárkák nemzetközi kiállítás Egyiptomban, hagyományos táncok a megnyitón
Napbárkák nemzetközi kiállítás, Egyiptom
Napbárkák nemzetközi kiállítás, Egyiptom. Középen a főszervező, Ismail Abu Bakr és Maria Cristina Rios
Ismail Abu Bakr, a tárlat kurátorának alkotása
Napbárkák nemzetközi kiállítás, Egyiptom
Napbárkák nemzetközi kiállítás, Egyiptom

És egy kedves meglepetés nekünk!

Köszönjük szépen!

Vélemény, hozzászólás?