Menü Bezárás

Mátyás király utolsó éjszakája – Filmvetítés Bécsben

A bécsi Collegium Hungaricum Történelmi Filmklub-sorozatának következő, 2023. november 14-én 19 órakor kezdődő vetítésén a Mátyás király utolsó éjszakája című történelmi dokumentumfilmet tekinthetik meg az érdeklődők, magyar nyelven, felirat nélkül.

580 évvel ezelőtt, 1443-ban született a legnépszerűbb magyar király, Hunyadi Mátyás. A film Mátyás kibővített visegrádi palotájában játszódik, és egy középkori lakoma keretében idézi fel legendás királyunk életének legfontosabb pillanatait. Nemcsak Mátyás korába, a történelmi összefüggésekbe és a királyt sújtó legfontosabb sorskérdésekbe nyerhetünk betekintést, hanem a korabeli konyhaművészetbe és játékokba is.

A vetítést követően Zay Orsolya régész-történész tart a középkori étkezési szokásokról kóstolóval egybekötött magyar nyelvű előadást.

Az étkezés egy olyan téma, ami minden ember fantáziáját megmozgatja. Korra és nemre való tekintet nélkül érdekli az embereket, mi a finom, tápláló és egészséges. De mi lehetett a középkori ember hozzáállása az ételhez? Mit és hogyan fogyasztottak? Vajon tényleg nem ittak vizet, csak bort? Ismerték-e a mai klasszikus magyar konyhát? Milyen ételeket fogyasztott egy király, és mit ehetett egy paraszt Mátyás király korában? Ezekre a kérdésekre keresi a választ a filmvetítés utáni előadás.

A rendezvényen való részvétel előzetes regisztrációhoz kötött, amit 2023. november 14. kedd 12 óráig várják a geschichte@chwien.at e-mail-címen.

Vélemény, hozzászólás?