Menü Bezárás

Történelmi Filmklub Bécsben: Az elveszett király. II. András nyomában (2023. december 12.)

A bécsi Történelmi Filmklub ez évi utolsó, 2023. december 12-én 19 órakor kezdődő vetítésén Az elveszett király. II. András nyomában című történelmi dokumentumfilmet tekinthetik meg a nézők magyar nyelven, felirat nélkül. 

II. András harminc évig ült a magyar trónon, és nevéhez számos ismert esemény fűződik. A Bánk bán alapján mindenki tudja, hogy 1213-ban egy magyar előkelő meggyilkolta feleségét, Andechs-Merániai Gertrúdot. 1217-ben keresztes hadjáratot vezetett a Szentföldre. 1222-ben pedig kiadta az Aranybulla néven ismert rendeletet, amely a király és a társadalmi elit közötti hatalmi egyensúlyt szabályozta.

Katona József klasszikus drámája miatt a magyar történelmi emlékezetben a király alakja negatívan él. A legújabb kutatások szerint azonban nem gyengécske, hanem jóval inkább nagyformátumú személyiség volt egy korszakforduló idején, akinek uralkodása nagy kulturális, jogi és politikai változásokat hozott.

A film bemutatja azt a régészeti munkát is, amelyet a király valószínűsíthető sírjának rekonstrukciója érdekében végeztek az egykori egresi kolostorban.

A vetítés után magyar nyelvű pódiumbeszélgetés lesz dr. Szende László régész-történész, középkorkutatóval.

A rendezvényen való részvétel előzetes regisztrációhoz kötött. A részvételi szándékot 2023. december 12-én 12 óráig szükséges jelezni a geschichte@chwien.at e-mail-címen.

A Bécsi Magyar Történeti Intézet és a Collegium Hungaricum minden érdeklődőt szeretettel vár!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük