Menü Bezárás

Boldogasszony köpenyén: lemeztrilógiáját Kovács Nóri az Urániában mutatja be november 6-án

„Tarts meg minket őseink szent hitében és erényeiben!”
(a csíksomlyói Salvator-kápolna előtti kereszt felirata)

Kovács Nóri a népzene és a világzene műfajának egyik legismertebb, szakmailag is elismert előadója, aki közel húsz éve van a profi előadói pályán. Ezen időszak alatt több mint 30 lemezen működött közre és 15 szólóalbuma jelent meg, 3 kontinens 40 országában koncertezett. Nevéhez fűződik Magyarország imázsdala, a Repülj madár. Munkásságát a magyar állam a Népművészet Ifjú Mestere-díjjal ismerte el és Nemzeti Érték címmel is kitüntette. A Transilvanian Music Awards – Folk / World kategóriájának 2013-as győztese, Magyar Kultúráért-díjban részesített énekesnő. 2016-ban Az év énekesnője volt, 2020-ban Hellmuth Burhardt-érmet kapott.

Kovács Nóri a Kárpát-medencei gyűjtései és kutatásai során óriási mennyiségű gyönyörű kincsre, népi imákra, archaikus és történelmi szövegekre, dallamokra, népmesékre, egyházi énekekre talált, ezért elég hamar körvonalazódott, hogy nem szimplaalbumon jelenteti meg Szűz Mária történetét. Végül 47 dalban, 20 zenész közreműködésével, bő 170 percben egy CD-trilógián meséli el Boldogasszony-kultuszunk történetét.

Ebből nyújt most 100 perces válogatást a művésznő. A műsor a világ teremtésével, benne a világosságot szülő Boldogasszony megfogantatásával kezdődik, amelynek archaikus népi szövegei az ősi hitvilágunkban gyökereznek. Ő az Ősanya, Boldogasszony anyánk, Babba Mária, akit keresztény hitünk szerint Szűz Máriának hívunk. Az Ő élettörténetének bemutatásához a Szentírásból, papköltők műveiből is inspirálódott. A magyar népi hitvilág is nyomon követi Mária élettörténetét, a különböző Boldogasszony-minőségekben, mint Gyertyaszentelő, Gyümölcsoltó Boldogasszony.

Nóri számára különösen fontos volt, hogy régi keresztény himnuszunk – a Boldogasszony Anyánk – is bekerüljön a műsorba, teljes szöveggel, orgonakísérettel. Külön figyelemmel és szeretettel mutatja be Szűz Mária és fia, Jézus kapcsolatát is, például a betlehemi kis Jézus születésének történetét, ahogy Mária ringatja Őt és altatókat énekel neki. A fájdalomból is bőven kijutott Szűz Máriának, erről szól például az Ómagyar Mária-siralom, egyik legrégebbi archaikus imádságunk, amelyet egy hasonlóan régi csángó népballadára ültetett rá.

Koncertjén saját hitbéli meggyőződését, lelkének tükrét mutatja meg a hallgatónak, ezért saját feldolgozások, saját dalok is elhangzanak. A dalok hangszerelése is igen változatos. Sok dal egy szál gitárral szólal meg, csendes elrévülést idéz. Máskor népi vonósmuzsika színesíti vagy éppen buzdít vigasságra. Az orgona mint egyházi hangszer is megjelenik, és a fiatalságot is szeretné megszólítani populáris hangszerelésű dalaival.

Mária életútja és mennybe vételének bemutatásán túl Nóri azt is célul tűzte ki, hogy minél részletesebben megjelenítse, mi, magyarok milyen szorosan, ezer szállal és mély gyökerekkel kapcsolódunk Boldogasszonyunkhoz, a Boldogságos Szűz Máriához, a székelyek Babba Máriájához. A műsor második fele ezt mutatja be, hogy milyen különleges és egyedülálló ez a viszony, hiszen az egyetlen nemzet vagyunk, akinek Szűz Mária a királynője, akinek Szent István az oltalmára bízott és akinek felajánlotta Apostoli Szent Koronánkat.

A koncerten elhangzanak magyarságot erősítő, keresztény értékeket kidomborító, összetartozásra hangoló saját szerzemények is. Különösen fontos most erre emlékeznünk, mert a székszakadt magyarság egységét közös hitvallásunk is táplálja, s Közép-Európában, különösen a V4-es országokban a kereszténység megtartása, a keresztény kultúra ápolása ma kiemelt fontosságú. Igazán büszkék lehetünk arra, hogy a Megváltót szülő Szűzanya palástja alá fogja a keresztény nemzetet, köpenyén hordozza a magyarokat.

Mindezeket a témákat olyan hangszerelésben kívánja közreadni, hogy a mai, fiatalabb korosztálynak is könnyebben befogadható legyen, szívesen hallgassák, énekeljék, ugyanakkor szüleik, nagyszüleik is ráhangolódjanak Boldogasszony köpenyén című műsorára.

A koncert fővédnöke V. Németh Zsolt, a Vidékfejlesztési Minisztérium vidékfejlesztésért felelős államtitkára, a Hungarikum Bizottság tagja.

Énekek és imák: 
Kovács Nóri

Vendégművészek:
Dulai Zoltán – hegedű
Németh György – gitár
Pelsőczy László archaikus népi szövegek és imák
Vesztergám Miklós – tárogató

Időpont:
2022. november 6. vasárnap, 15.00

Helyszín:
Uránia Nemzeti Filmszínház, Díszterem

Jegyár: 3500,- Ft

Jegyek kaphatók az Uránia jegypénztárában és honlapján, valamint az Interticket és a Jegymester hálózatában.
https://urania.jegy.hu//program/kovacs-nori-boldogasszony-kopenyen-lemezbemutato-szolo-koncert-139209/869375

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük