Menü Bezárás

Díjeső a BMKE népzenészeinek – Kiemelt arannyal tértek haza a versenyről

Kiemelt arany minősítéssel díjazta a zsűri a Burgenlandi Magyar Kultúregyesület (BMKE) népzenészeinek előadását. A Szélforgók Ifjúsági Népzenei Együttes a IV. Zalai Regionális Népzenei Versenyen vette le a lábáról a zsűrit 2023. november 18-án Nagykanizsán. Szólóhangszer kategóriában Zsótér István szintén kiemelt arany minősítést nyert.

Folytatódnak az elmúlt hónapok sikerei a Szélforgók Ifjúsági Népzenei Együttes számára. A fiatalok legutóbb a Farkas Ferenc Zene- és Aranymetszés Alapfokú Művészeti Iskola által szervezett népzenei versenyen szereztek újabb elismeréseket. A versenyen több mint száz fiatal összesen negyven formációban indult. Az ifjú népzenészek több kategória – szólóhangszer, szólóének, énekegyüttes, hangszeres együttes, hangszeres-énekes együttes – közül választhattak. A zsűri tagjai Eredics Gábor és Vizeli Balázs voltak, akik a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem népzene tanszékének tanárai. A versenyen öt kiemelt arany minősítést osztottak ki, ezek közül kettőt a Burgenlandi Magyar Kultúregyesület népzenészei nyertek el. A Szélforgók Ifjúsági Népzenei Együttes tagjai, Zsótér István (hegedű, tambura), Tieber Hanna (hegedű) Tieber Olivér (nagybőgő), Pribusz Dániel (hegedű) és Németh Lehel (brácsa) ördöngösfüzesi dallamokkal nyűgözték le a zsűrit és érdemelték ki a kiemelt arany minősítést, míg Zsótér István szólóhangszeres kategóriában, tamburán szólaltatott meg bogyiszlói dallamokat, amivel szintén kiemelt arany minősítést nyert.

A Burgenlandi Magyar Kultúregyesület 2014-ben indította el a népzeneoktatást Földesi János és Földesi Jánosné népzenetanárok, a Boglya Népzenei Együttes tagjainak vezetésével. Az oktatás során megalakult a Szélforgók Népzenei Együttes, a fiatalokból álló zenekar számos elismerést kapott már népzenei versenyeken. 2024-ben a népzeneoktatás tízéves jubileumát ünnepli a Kultúregyesület.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük