Menü Bezárás

Vígopera készül A helység kalapácsából

Új opera van születőben Petőfi Sándor A helység kalapácsa című műve alapján, a Coopera gondozásában, a Petőfi 200 emlékév keretén belül. A létrehozók úgy érzik, újból szükségünk van a Petőfi-idea feltámasztására, ezért fogalmazódott meg bennük a költő eposzparódiájának komolyzenei formába öntésének ötlete. A produkciót a Győri Nemzeti Színházzal közösen mutatják be, a mű és a produkció létrehozását az NKA támogatja.

Molnár Levente Érdemes Művész és Liszt Ferenc-díjas operaénekes. Fotó: Magyarság Háza

A Coopera elsődleges küldetése, hogy a klasszikus komolyzenét minél szélesebb körben népszerűsítése, újra felfedeztesse a hallgatósággal, megszerettesse a ma élő emberekkel, különös tekintettel a fiatal korosztályra. Alapító producere, dr. Vadász Dániel mindig kiemelt figyelmet fordított arra, hogy újító́ ötletekkel reformálja meg a komolyzenére gyakran jellemző rigiditást, annak elefántcsonttoronyba helyezése helyett a szélesebb közönség elérését tekinti fontosnak. A Coopera új kezdeményezése azt szeretné elérni, hogy fontos irodalmi és kultúrateremtő, generációkat nevelő̋ irodalmi művek szolgáljanak alapjául egy-egy létrejövő összművészeti alkotásnak. „Azt az utat próbáljuk meg folytatni, amit a reformkor és annak mély érzelmű, nemzeti identitást és nyelvet teremtő nagyjai mutatnak számunkra. Megteremteni egy olyan a ma emberének szóló́, magyar nyelv és irodalomból építkező népi, komolyzenei nyelvet, amely méltó́ lenyomata lehet korunknak. Úgy érezzük, feladatunk a magyar nyelv, a nemzeti kultúra jövőbe való átmentése és örökítése, ezért újból szükség van a Petőfi-idea feltámasztására, és ilyen ötletekre, mint a költő eposzparódiájának komolyzenei formába öntése” – mondta dr. Vadász Dániel, a Coopera alapítója.

A szervezők szándéka az volt, hogy egy fiatal, a ma emberéhez szóló alkotócsapat munkájából szülessen meg a Petőfi-mű különös, ironikus és parodisztikus hangvételéből táplálkozó komolyzenei, összművészeti produkció. Az előadás létrehozását a Petőfi és kortársai ideáin alapuló alkotói szándék vezérli.

Zeneszerzőként a zenés színházi közönség számára már jól ismert Kovács Adriánt sikerült megnyerni, a librettó szerzője pedig a Coopera, Fodor Sándor művén alapuló, Csipike, az óriástörpe című ifjúsági operájának szövegírójaként és a Győri Nemzeti Színház vezető dramaturgjaként is ismert Bereczki Ágota. A készülő színpadi produkció rendezője a sepsiszentgyörgyi származású, UNITER-díjas Zakariás Zalán, a Győri Nemzeti Színház művészeti vezetője lesz. Az előadás látványvilága Cs. Kiss Zsuzsanna és Csíki Csaba tervei nyomán készül. Az operamű és a készülő produkció zenei vezetője Silló István, a győri teátrum zeneigazgatója.

Az új vígopera szereplői között olyan neveket köszönthetünk, mint az Érdemes Művész és Liszt-díjas Molnár Levente, valamint Mester Viktória, Rácz Rita, Boncsér Gergely, Kendi Lajos, Vadász Zsolt vagy Bakos-Kiss Gábor.

A Petőfi200 emlékév keretében készülő opera buffával a szervezők célja, hogy a fiatal közönség számára új világitásban is bemutassa a nyelv és kultúra megőrzőinek munkásságát. „Szerintünk, egy ilyen új alkotás, amely a mindenkinek tükröt tartó́ humort oly mesterien kezeli, mint Petőfi, ennek a szándéknak a szolgálatában áll, mindamellett pedig minden korosztály számára elérhető és befogadható́ lehet” – hangsúlyozta Bocskor-Salló Lóránt, a produkció művészeti vezetője és a Coopera ügyvezető igazgatója.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük