Menü Bezárás

Nemzetközi dizájnelismerést kapott az Országos Széchényi Könyvtár állandó kiállítása

Sajtóközlemény

Az Esszencia kiállítás bejárata (Fotó: Darabos György)

Az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) 2022 őszén megnyílt, Esszencia című állandó kiállítása belsőépítészet kategóriában A’ Design Award-díjazott lett. A nemzetközi formatervezési elismerés visszaigazolja a szakmai tartalom és az ahhoz illeszkedő, azt szolgáló dizájn harmonikus egységét. A tárlat arculatának megálmodója, Gazdag Mária és a nemzeti könyvtár kapcsolata rendkívül gyümölcsöző, hiszen 2020-ban az OSZK korábbi corvinakiállítása szintén A’Design Award-minősítést nyert el.

A corvinafal. (Fotó: Darabos György)

A comói székhelyű A’ Design Award & Competition SRL 2008 óta évente ítéli oda díjait azoknak a tervezőknek, innovátoroknak és cégeknek, akik/amelyek a nyilvánosság és a szakmaiság együttes erejével szeretnék láttatni aktuális projektjüket. Az egyébként népszerű belsőépítészet kategóriában viszonylag kevés kiállítást jutalmaznak.

A nemzeti könyvtár alapító okirata a lépcsősor fölött (Fotó: Horváth Dániel)

Az OSZK alapításának 220. évfordulójára elkészült és a magyar írásbeliséget bemutató kiállítás azért is különleges, mert szoros egységet képez az azonos gyökerekből táplálkozó új grafikai arculattal, ezzel is erősítve az intézmény megjelenését. A kiállítás sokféle háttértudással érkező látogatót szólít meg. Az önállóan is értelmezhető kiállítási egységeket (Vershaza, Európa ege alatt stb.) egy vizuális történet fűzi össze kerek egésszé. A különböző témaköröknél minden esetben hozzáférhetők kibővített tartalmak az interaktív eszközökön: érintőképernyőkön, videókijelzőkön és hangterminálokon.

A Széchényi-könyvszekrény (Fotó: Horváth Dániel)

A fenntarthatóság, a nagyobb beavatkozások elkerülése, egyszersmind a hatalmas tér atmoszférájának barátságosabbá és „belakhatóbbá” tétele fontos szempont volt a tervezés során. A tervező ügyelt arra, hogy a lehető legkevesebb új szerkezet kerüljön a mintegy 1300 négyzetmétert betöltő kiállítási térbe. A magas fogyasztású régi fényforrások helyett korszerű, természetes fényt biztosító LED-es világítótestek teremtenek olyan környezetet, amely izgalmas a kiállítás látogatói számára, de barátságos otthona a könyvtár olvasóinak és munkatársainak egyaránt.

A corvinafal (részlet). Fotó: Horváth Dániel

A corvinafal (részlet). Fotó: Horváth Dániel

Az Esszencia-kiállítás egy részlete (Fotó: Horváth Dániel)

Az OSZK logója az egykori lépcsőtartó Atlasz-szoborral (Fotó: Horváth Dániel)

A nemzeti könyvtár büszke arra, hogy állandó kiállításának látogatói egy immár nemzetközileg elismert térben tölthetik el szabadidejüket.

Esszencia kiállítás

Kurátorok: Elbe István, Földesi Ferenc, Sudár Annamária, Szovák Márton, Zsupán Edina

Belsőépítész: Gazdag Mária (Lulla Interiors)

Grafika: Takács Tamás (Artom Kft.)

*

Helyszín:

Országos Széchényi Könyvtár

Budavári Palota F épület, V–VI. emelet

*

A kiállításról mellékelt fotók: Horváth Dániel, Darabos György

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük