Menü Bezárás

Magyarok és románok az ortodox törésvonal mentén (I.), A kezdetektől a Leopold-diplomáig (1691) – Szász István Tas előadása Leányfalun

Találkozzunk Leányfalun
A nemzeti összetartozás jegyében (V.)
A Hitel Múzeum-Galéria rendezésében
2024/3

2024. március 8., péntek, 18–20 óráig

Leányfalu-ház
Móricz Zsigmond u. (11-es főút) 126. sz.

Közreműködnek:
Póka Éva és Juhász Zoltán színművészek

Sorozatunk 5., 2024-ben a 3. előadása számos tévedést, félreértést és félremagyarázást, illetve ismerethiányt akar helyreigazítani, pótolni. Már Trianon előtt elkövetett hibánkat utána csak fokoztuk, amikor nem helyeztünk nagy hangsúlyt szomszédaink megismerésére.

A belőlünk legnagyobb mértékben gyarapodott románság hiteles és minden indulattól mentes története, szállásterületünk szétválaszthatatlan összemosódása olyan tudnivalók sokasága, amelyeknek hiányában lehetetlen a múltat, a jelent, sőt a jövendőt is megismerni vagy kutatni.

Az előadások hossza megterhelő lehet, de a választott fontos témakörök ennél rövidebbre nem foghatók, hiszen több tucat tudományos könyv anyagát összesítik. A témákat felosztani is csak néha lehet. Esetünkben most sikerült két részben feldolgozni. Az első rész tehát a kezdetektől 1691-ig mutatja be a történéseket, addig a pontig, amikor már végleg eldőlt Erdélyben a román többség kérdése, bár a döntő többség még csak ezután vándorolt be a Kárpátokon át.

Szász István Tas

Vélemény, hozzászólás?